Magazin
67 ogledov

Mehurčki v kozarcu

Šampanjec naj bi imel močan okus po tobaku, z nekaj grozdja, hrasta in medice. ( Žurnal24 main
Kakovostne penine na voljo že za sedem evrov, najdražji šampanjci stanejo več tisočakov.

Vstop v novo leto si težko predstavljamo brez tradicionalnega nazdravljanja s penino. Poznavalci pravijo, da se razlike med tujimi in domačimi peninami ne kažejo v cenah, ampak kakovosti, zato svetujejo lokalna vina.

Cena penin ni ključna

Peneča vina pogosto napačno imenujemo šampanjec, saj lahko to ime nosijo le penine iz francoske pokrajine Šampanja. Dejan Baier iz Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije pravi, da so "najkakovostnejša peneča vina pridelana po klasični šampanjski metodi". Cene se razlikujejo glede na proizvajalca, geografsko poreklo, letnik in cene. "Cena je pomembna, vendar ni garancija kakovosti. Najpomembnejše za vsakega posameznika je, da izbere takšno penino, ki bo všeč njemu in njegovim gostom," pojasnjuje.

Od sedem do tisoč evrov

Kakovostno penino domačih proizvajalcev je mogoče dobiti že za sedem evrov, večinoma pa stanejo od deset do 14 evrov. Cene šampanjcev se začnejo pri podobnih vsotah, dražji so na voljo za okoli 300 evrov, najprestižnejše šampanjske hiše pa za svoje ekskluzivne polnitve zahtevajo tudi tisoč evrov in več.

Penine za vsak okus

Poznavalci penečih vin najpogosteje posegajo po suhih in zelo suhih peninah. Baier ljubiteljem slajših penin svetuje tiste, ki so označene kot polsuhe, polsladke in sladke. "Izbira je stvar okusa, priložnosti in primerne kombinacije z jedmi," dodaja. Penina je lahko uvodna pijača, ki spodbudi tek, družbo pa ji lahko delajo lahki prigrizki. "Najbolj razvpite so kombinacije šampanjcev s kaviarjem, svežimi ostrigami, jastogom in jagodami," sklene Baier. Penina je predvsem slavnostna pijača, lahko pa je tudi lepo darilo v kombinaciji z vrtnico ali čokoladnimi pralineji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.