Magazin
119 ogledov

Mejniki med nosečnostjo

Nosečnice pogosto skrbi, ali se plod pravilno razvija. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Nosečnost je obdobje, polno sprememb in novosti, ki jih bodoča starša skrbno spremljata. Mejniki se lahko štejejo po tednih in dogodkih.

Spočetje:
Čeprav ste zanosile na določen dan, ste v resnici noseče že dva tedna. Razlika je v tem, da se nosečnost šteje od prvega dne zadnje menstruacije.

Vsaditev:
Gre za približen dan vsaditve zarodka. Malo žensk bo pri vsaditvi opazilo izcedke.

Pozitiven test:
Na ta dan ste pričakovale menstruacijo. Večina žensk do tega dne že opravi test nosečnosti.

8 tednov:

Zarodek je v tem času dolg približno dva centimetra, tehta pa le gram. Prvi pregled pri ginekologu bo čez teden ali dva.

Med mejnike se štejejo tudi:

- prvi ultrazvok
- prvi utrip srca
- prva brca
- prva brca, ki jo čuti oče
- ko tujec opazi nosečnost
- izvedeti spol otroka
- prvi popadek
- trenutek, ko odteče voda

12 tednov:
Tveganje za splav v tem tednu drastično pade. Slabost bo začela počasi pojenjati. Pri obisku ginekologa boste že lahko slišali otrokovo bitje srca.

16 tednov:
Do tega tedna se že opravi več preiskav. Merjenje nuhalne svetline pokaže, ali se pri plodu pojavljajo kakšne anomalije. Presejalni poskus se opravi med 11. in 14. tednom nosečnosti. Nosečnice, starejše od 35 let, ali tiste, ki želijo, lahko anomalije preverijo tudi s testom amniocenteza.

20 tednov:
Med 16. in 20. tednom bo večina žensk čutila premike ploda. Plod se je premikal že prej, vendar je bil premajhen in prešibek, da bi se ga občutilo.

24 tednov:
Otrok tehta okoli 600 gramov, njegove gibe pa lahko redno čutite.

28 tednov:
Začel se je tretji trimester. Otrok tehta približno kilogram, velik je povprečno 37 centimetrov in ima veliko možnosti za preživetje, če bi se v tem tednu že rodil.

32 tednov:
Otrokova teža se poveča na dva kilograma, pljuča bodo v naslednjih tednih dokončno dozorela, tako da bo pripravljen na dihanje ob rojstvu.

36 tednov:
Več kot 95 odstotkov otrok bi v primeru rojstva že lahko samostojno dihalo. Občasno lahko opazite, da se otroku kolca. Pojavijo se lahko že popadki, ki pa niso boleči, temveč le spremljajoči. Imenujemo jih "lažni popadki" oziroma Braxton-Hicksovi popadki.

Predvideni dan poroda:
Le 16 odstotkov otrok se rodi na točno predvideni dan poroda. Večina se jih rodi med 38. in 42. tednom nosečnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.