Magazin
79 ogledov

Mešanček joče, ko je sam

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Imamo tri leta starega mešančka, ki ni navajen biti sam doma. Ko smo v službah in šolah, zelo joče. Ker smo v bloku, je to zelo moteče.

Vprašanje: Imamo tri leta starega mešančka, ki ni navajen biti sam doma. Ko smo v službah in šolah, zelo joče. Ker smo v bloku, je to zelo moteče. To nam predstavlja velik težavo, saj počasi razmišljamo, da bi ga oddali, čeprav ga imamo zelo radi. Kako naj ga naučimo, da ne joče, ko je sam?

Vprašanja o vedenjskih težavah vašega kosmatinca nam lahko pošljete na ljubljencki@zurnal24.si. Na vprašanja odgovarjata Jure Pribičevič in Andrej Žunič iz Alfakana.

Odgovarja Jure Pribičevič, Alfakan: Gre za zelo pogosto težavo, vzroki zanjo so lahko različni. V principu gre za to, da je potrebno psa, ki smo ga pripeljali domov, torej v novo okolje, postopoma navaditi na to okolje. Zelo pomembno je, da pes spozna vaše stanovanje kot "cono udobja", v kateri se sprosti in počiva. To najlažje dosežete tako, da psu določite prostor, kjer naj leži. Sicer lahko razvije navado, da je ves čas ob vas in se ne zna umiriti. To pride najbolj do izraza, ko morate zdoma. Takrat ugotovi, da vam ne more več slediti in postane nervozen.

Njegova nervoza se lahko kaže kot lajež, cviljenje, destruktivno vedenje, v najslabšem primeru pa vodi do tako imenovane ločitvene tesnobe. Za začetek mu ne pustite preveč svobode, saj se pes lahko hitro razvadi in se začne premikati po stanovanju ob vsakem vašem gibu. Poskrbite tudi, da se bo lahko samozaposlil, npr. s kostjo ali temu namenjeno igračo. Postopoma ga učite, da vaš odhod napoveduje nekaj dobrega (hrana, igrača ...) in ne stres. Svojo odsotnost postopoma podaljšujte. Glede na opisano stanje vam svetujem tudi posvet s strokovnjakom. Ta vam bo izdelal natančen načrt, s katerim vam bo olajšal delo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.