Magazin
23 ogledov

Milijon za stradivarko Penny

Glasbenik Jesus Reina je na dražbi zaigral na Penny. Žurnal24 main
Na dražbi v New Yorku so za 1,27 milijona ameriških dolarjev prodali Penny, tristo let staro violino mojstra Antonia Stradivarija.

Tristo let staro violino enega od najbolj priznanih izdelovalcev godalnih inštrumentov iz Cremone Antonia Stradivarija so v newyorški dražbeni hiši Christie's prodali za 1,27 milijona ameriških dolarjev, in sicer anonimnemu kupcu. Stradivarka izredno nežnega in ženstvenega zvoka se imenuje po prejšnji lastnici, pianistki in violinistki Barbari Penny. V njeni lasti je bila od leta 1929 do njene smrti leta 2007. Violina, ki jo je veliki mojster izdelal okoli leta 1700, je bila eno od dragocenih glasbil, ki so jih ponudili na spomladanski dražbi redkih inštrumentov.

Poznavalci Penny cenijo predvsem zaradi njenega milega zvoka, ki je redek za Stradivarijeve violine. Te namreč po navadi zvenijo bolj "moško" kot "žensko". Sicer vse violine tega mojstra veljajo za najboljše na svetu. Glasbeniki namreč pojasnjujejo, da imajo Stradivarijeva glasbila izredno čist zvok z bogato tonaliteto in da nanje igrajo z neverjetno lahkoto.

Stradivari je svoj čas izdelal okoli 1100 inštrumentov, večina od teh je violin, ohranilo pa se jih je približno 650. Za rekordnih 3,54 milijona dolarjev so leta 2006 prodali njegovo violino The Hammer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.