Magazin
540 ogledov

Miti o nosečnosti: Kaj je res in kaj ni?

Med nosečnostjo se lahko brez skrbi razvajate s pedikuro. Žurnal24 main
Barvanje las med nosečnostjo lahko škoduje razvoju otroka, pedikura pa lahko sproži zgodnji porod. Verjamete? Katere govorice so le legende in katere zares držijo? Preverite.
Barvanje las
Morda ste že slišali, da barvanje las med nosečnostjo lahko škoduje razvoju otroka ali pri otrocih celo povzroči levkemijo. Naj vas pomirimo. Nobenih dokazov ni o vplivu barvanja las na moten razvoj in slabše zdravstveno stanje otroka. Vseeno pa ginekologi odsvetujejo barvanje celega lasišča in barvanje v prvem tromesečju nosečnosti. Lahko pa se odločite za pramene, saj pri njih ni neposrednega stika barve z lasiščem in tako ni bojazni, da bi kemikalije prodrle v kri in pozneje prišle do otroka. Frizerji opozarjajo, naj bodo nosečnice, ki se odločijo za barvanje las, previdne, saj se lahko zgodi, da se barva ne bo prijela, lahko pa vas preseneti čisto drug odtenek izbrane barve. Torej, barvanje da ali ne? Odločitev je vsekakor vaša, svetujemo pa vam, da se med nosečnostjo ne odločite za drastične spremembe barv.

Masaža

Res je, da je masaža med nosečnostjo lahko odlično sredstvo za premagovanje stresa in bolečin, pomaga pri izboljšanju cirkulacije in pripomore k boljšemu počutju. A vse to le, če je terapevt poučen in specializiran za masažo nosečnic, ki se zaradi telesnih sprememb razlikuje od klasične masaže. In katere so te bistvene razlike? Nosečnice zaradi trebuha ležijo na boku, obstajajo pa tudi masažni saloni, ki imajo masažne mize prilagojene prav za nosečnice – z odprtino za trebuh. Če vam med masažo postane slabo, se dvignite ali lezite na hrbet. Slabost med masažo se lahko pojavi zaradi vonja olja, ki vam morda med nosečnostjo ne prija.

Beljenje zob
Si želite bolj bel in bleščeč nasmeh? Z beljenjem zob raje počakajte, saj med nosečnostjo ni priporočljivo. Poleg tega še niso bile izvedene nobene preiskave o varnosti beljenja zob med nosečnostjo. Beljenje zob lahko še dodatno razdraži že tako zelo občutljive dlesni in povzroči krvavitev. Zobozdravniki beljenje zob med nosečnostjo vsekakor odsvetujejo.

Pedikura
Za pedikuro se lahko odločite brez skrbi. Pravzaprav je zelo zaželena, saj nohti med nosečnostjo rastejo hitreje in se nekoliko odebelijo. Tudi če si nohte negujete s sredstvi, ki vsebujejo kemikalije, ali če si jih nalakirate, ni nobene nevarnosti, saj se kemikalije ne absorbirajo v nohte. Vse, na kar morate med pedikuro paziti, je to, da je ne izvajate v majhnem, nezračnem prostoru, če pa že, se usedite poleg okna in si s tem zagotovite bolj čist zrak, brez agresivnih hlapov laka za nohte in drugih sredstev za pedikuro.

Vas zanima, zakaj se nosečnice ne smejo razvajati v vroči kopeli, ali je sončenje škodljivo, kako lahko razvajate svoj obraz in ali voskanje res lahko škoduje otroku? Potem ne preskočite novega članka v nedeljo, 3. 2. 2008, ki bo govoril prav o tem.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.