Magazin
281 ogledov

Modne LED-sijalke prinašajo težave

žarnice Shutterstock
V temnejši polovici leta, ko je dan zelo kratek, dobi umetna osvetlitev notranjih prostorov še večji pomen. Svetloba lahko namreč bistveno vpliva na vaše počutje v prostoru, česar se pri izbiranju svetil za stanovanje zaveda le malo kupcev.

"Pogosto ljudje ne dajejo velikega pomena barvi in jakosti svetlobe, še zlasti ne pri LED-tehnologiji, pri kateri se svetilnost izraža v lumnih, barva svetlobe pa v kelvinih in indeksu barvne reprodukcije," pravi Julija Zornik Strle, oblikovalka iz podjetja Strle svetila. Po njenih izkušnjah so zato kupci največkrat nezadovoljni s končno svetilnostjo, ki je je premalo ali preveč, in barvo svetlobe, ki je prerumena ali prebela.

Osvetlite delovne površine

Poleg pravilne izbire sijalke je pomembno tudi, kako svetila razporedite po prostoru, pri čemer je po mnenju oblikovalke treba upoštevati predvsem postavitev opreme ter uporabo barv na tleh in stenah. "Delovne površine zahtevajo več svetilnosti, pohodne pa manj. Optimalna je kombinacija razpršene in točkovne svetlobe. Generalna osvetlitev prostorov potrebuje difuzno in bolj belo svetlobo, površine, kot so jedilne mize, delovni pulti in bralni kotički, pa usmerjeno rumenkasto svetlobo," svetuje oblikovalka.

V ospredju skandinavski minimalizem

Še vedno je prisoten skandinavski minimalizem, glamur baroka in naravnih materialov. Vse bolj je priljubljen minimalističen retro iz 50., 60. in 70. let, pravi oblikovalka Julija Zornik Strle.

Vplivajo na razpoloženje

Vpliv svetlobe na počutje je odvisen od več dejavnikov. "Splošno lahko rečemo, da večja osvetljenost in svetloba z višjo barvno temperaturo (bolj hladno bela) pozitivno vpliva na pripravljenost za delo in na izvajanje dela – kot sonce opoldne," pojasnjuje Grega Bizjak, profesor na fakulteti za elektrotehniko. "Po drugi strani manjša osvetljenost in svetloba z nižjo barvno temperaturo (bolj toplo bela) pozitivno vpliva na sproščanje in počivanje – kot sonce zvečer," dodaja. Priljubljene LED-sijalke tu niso nobena izjema, saj je njihov vpliv odvisen od osvetljenosti v prostoru in barve svetlobe. Ker so na voljo LED-sijalke z različnimi barvnimi temperaturami, je lahko torej njihov vpliv na počutje različen.

Čustva ali razum

Pri nakupu svetil in sijalk je torej razmislite predvsem o tem, čemu je namenjen prostor, ki ga boste osvetlili, in kakšno atmosfero želite v njem pričarati. "Če je razsvetljava delovnih prostorov predvsem učinkovita, tehnična in varčna, mora biti razsvetljava bivalnih prostorov tudi (ali pa predvsem) emocionalna," dodaja Bizjak

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.