Magazin
2445 ogledov

Mole ocvrite, sardele na žar

Zivljenje 11.03.14,  ribe, hrana foto: shutterstock Shutterstock
Ribe za začetnike. Katere kupiti ter kako jih izbrati in pripraviti, če to delate prvič.

Obisk ribarnice je lahko za nekoga, ki rib ne pozna, tako velik izziv, da se namesto za eno od neznanih svežih rib na koncu raje odloči za nakup ribjih palčk, kar je velika škoda, saj so sveže ribe zdrave in okusne. Pripravili smo nekaj nasvetov za začetnike, s pomočjo katerih se lahko pogumno odpravite po nakupih rib.

Izberite čvrste in dišeče

Prvo pravilo pri nakupu rib je, da se je treba prepričati, ali so sveže. "Oči rib (zrkla) morajo biti napete, prozorne in ne motne, mišičnina (telo ribe) pa mora biti na otip čvrsta – če s prstom pritisnete na površino ribe, se mora tkivo povrniti v prvoten položaj," značilnosti sveže ribe opisuje Aleš Bolje iz projekta Ribiške počitnice, ki si prizadeva za širjenje znanja o ribištvu in ribji kulinariki. "Škrge naj bodo rdeče ter brez rjave sluzi in neprijetnega vonja, sveže ribe imajo prijeten vonj po morju," dodaja. Najbrž je odveč dodati, da kupite le take, ki izpolnjujejo vse naštete pogoje.

Cena ni enako kakovost

Ni nujno, da so najdražje ribe tudi najboljše ali zdravju najkoristnejše. "Male plave ribe (sardela, papalina, inčun ...) imajo relativno večjo vsebnost zdravju koristnih nenasičenih maščobnih kislin omega 3 kot denimo večinoma dražje bele ribe (brancin, orada ...)," pojasnjuje 
strokovnjak.

Pazljivi pa morate biti tudi pri nakupu zamrznjenih rib, saj vse še zdaleč niso enake. "Obvezno je treba preveriti, kolikšen je delež ledu, saj plačamo tudi to (vodo)," opozarja Bolje. Ribe morajo imeti na embalaži tudi ustrezno deklaracijo, ki vsebuje vse podatke – od kod riba izvira, ali je gojena ali ulovljena in podobno.

Za prvič žar ali cvrtje

Ko ribo kupite, vam ostane le še vprašanje, kako jo pripraviti. Za začetnika je po mnenju poznavalca najbolje, da se loti preprostejše priprave cenejših rib na žaru ali pa jih ocvre. "V obeh primerih morate paziti, da rib ne pečete ali cvrete predolgo in jih tako izsušite, predvsem tiste manjše," poudarja Bolje. Če ste samozavestni, pa se seveda lahko lotite tudi zahtevnejših receptov.

Na to, katere ribe izbrati, vpliva tudi letni čas. "V tem obdobju bi predlagal ocvrte mole, čez kakšen mesec ali dva pa bodo tudi sardele iz našega morja, pripravljene na gradeli, neprekosljive," sklene poznavalec.

Ne odmrzujte v vodi

Zamrznjene ribe. Odmrznite jih postopoma v hladilniku, nikoli tega ne počnite v sladki vodi. "Zelo dobro je, če jih lahko po odtalitvi izplaknete v morski vodi (ali vodi z morsko soljo – 3,5 odstotka)," svetuje Aleš Bolje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.