Magazin
27 ogledov

Moški se popravljajo

Vsaka skupna ura je dragocena. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Moški so se popravili in se trudijo, a ženske jih še vedno močno prekašajo. Govorimo o času, ki ga Slovenci in Slovenke namenjamo gospodinjstvu in družini.

V Sloveniji se je čas, ki ga moški namenjajo gospodinjskim opravilom in skrbi za družino, podaljšal, a ženske temu še vedno namenijo veliko več časa kot moški. Ženske za to povprečno porabijo štiri ure in pol, moški pa tri ure in pol na dan. Večina očetov tudi uveljavlja pravico do očetovskega dopusta, so sporočili s Statističnega urada RS. Po podatkih, ki so jih z anketo o delovni sili pridobili lani spomladi, večina očetov uveljavlja pravico do očetovskega dopusta. Petnajstdnevni očetovski dopust ob rojstvu najmlajšega otroka je tako izrabilo 75 odstotkov očetov, trimesečni porodniški dopust pa 90 odstotkov mater. Med osebami, ki so izrabile dopust za nego in varstvo otroka, je bilo le sedem odstotkov moških in kar 93 odstotkov žensk. Očetje, ki so izrabili ta dopust, na njem niso vztrajali dolgo. Dve tretjini očetov je namreč izrabilo največ tri mesece tega dopusta, le tretjina pa sedem do 12 mesecev. Mater, ki so izrabile od sedem do 12 mesecev tega dopusta, pa je bilo 80 odstotkov. Leta 2010 je v Sloveniji pravico do dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva izrabilo približno 9.000 staršev. Med njimi je veliko več žensk kot moških, in sicer kar 72 odstotkov.

Dobri dve tretjini zaposlenih je imelo natančno določen čas prihoda na delo in čas odhoda z dela, zato so težje usklajevali družinsko in poklicno življenje. Več kot četrtina zaposlenih oseb pa je imela gibljiv delovni čas. Po podatkih je 59 odstotkov zaposlenih oseb izjavilo, da bi zaradi družinskih obveznosti lahko na delo prišli uro pozneje ali pa delo zapustilo uro prej. 25 odstotkov bi jih lahko to storilo samo izjemoma, 17 odstotkov zaposlenih oseb pa tega sploh ne bi moglo narediti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.