Magazin
19 ogledov

München z novo kulturno pridobitvijo

München je bogatejši za nov muzej moderne in sodobne umetnosti. Žurnal24 main
Bavarska prestolnica je bogatejša za nov muzej moderne in sodobne umetnosti. Stavba, ki stoji v neposredni bližini Pinakoteke moderne (Pinakotek der Moderne), bo vrata odprla 21. maja.

Ljubitelji umetnosti bodo imeli v njej priložnost občudovati najpomembnejša dela moderne in sodobne umetnosti iz zbirke zakoncev Brandhorst. Udo Brandhorst je kmalu po smrti soproge Anette zbirko leta 1999 predal mestu, vendar pod pogojem, da mesto najde razstavne prostore zanjo. Mesto je razpisalo natečaj za novo muzejsko stavbo, na katerem je zmagal berlinski arhitekturni biro Sauerbruch Hutton.

Novi muzej so začeli graditi leta 2005, njegova posebnost pa je pročelje, ki ga krasi 36 tisoč iz keramike izdelanih podolgovatih ploščic v 23 različnih barvah. Gradnja muzeja je stala 48 milijonov evrov, poroča revija Focus. Ena od zahtev je bila tudi, da mora biti notranjščina muzeja dobro osvetljena.

Arhitektura je zasnovana tako, da v belo popleskane prostore pada veliko svetlobe. © Reuters

 
Zahvaljujoč izjemni zvočni izolaciji v notranjščini tudi ni slišati hrupa z ulice. V notranjščini vzdušje soustvarjajo toplina hrastovega parketa in številne lesene klopi, na katerih si obiskovalci lahko odpočijejo.

V novem muzeju so v treh etažah na 3200 kvadratnih metrih s svojimi deli zastopani umetniki, kot so Andy Warhol, Damien Hirst, Gerhard Richter, Sigmar Polke, Cy Twombly in drugi. Zgornje nadstropje je v celoti posvečeno delom Cyja Twomblyja.

Udo Brandhorst je od danes 81-letnega umetnika prvo risbo kupil še v študentskih časih. Zdaj je lastnik največje zbirke njegovih del v Evropi. V novem muzeju je tako mogoče videti zgodnja pa tudi najbolj udarna pozna umetnikova dela. V pritličju so razstavljena tudi dela Jannisa Kounellisa in Maria Merza, v kletni etaži pa Andyja Warhola in Damiena Hirsta.

Vrednost zbirke, v kateri je več kot 700 umetnin – slik, kipov in videov, je ocenjena na več kot sto milijonov evrov. © Reuters

 
Muzej upravlja Bavarska državna slikarska galerija. Obiskovalci bodo imeli od 21. do 24. maja možnost, da si muzej, ki bo v tem času odprt od 10. do 22. ure ure, ogledajo brezplačno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.