Magazin
66 ogledov

Na Islandijo za 280 evrov

Največja turistična atrakcija Islandije je trenutno bruhajoči vulkan Eyjafjallaj Žurnal24 main
Na Islandiji med ognjem in ledom spoznajte, kaj je to neokrnjena narava.

Islandija je postala cenovno dostopna in danes zaradi bruhajočega vulkana še privlačnejša turistična destinacija, ki jo lahko z letalom iz Londona obiščete že za 280 evrov.

Manj ljudi, več narave
Islandija je s slabimi 300 tisoč prebivalci, od katerih jih več kot polovica živi v glavnem mestu, slabo poseljena. Zato pa je bogata z naravnimi znamenitostmi: slapovi, rekami, ledeniki, gejzirji, naravnimi toplicami, zelenimi klifi. Kot je v enem od intervjujev dejala najslavnejša islandska pevka na svetu Björk: “Islandci boga raje kot v cerkvi iščemo v naravi. Narava je naša kapela!”

Že za 10 evrov na noč. Na Islandiji je najceneje spati v kampih ali hostlih (od deset do 20 evrov na noč), v penzionih in na turističnih kmetijah (od 20 do 30 evrov na noč). Povsod je mogoče tudi kuhati, hrano pa je najugodneje kupovati v verigi supermarketov Bonus. Avto je dobro najeti že kak mesec ali dva vnaprej, saj je tako cenejši, bencin pa stane toliko kot v Sloveniji. Po Islandiji je mogoče potovati tudi z avtobusom, vendar so povezave slabe. Letalske karte iz Londona poiščite na www.icelandexpress.com. Za avgust so povratne karte okoli 280 evrov.

Kava, rundtur in hotdogi
Glavno mesto Reykjavik ima živahen umetniški utrip in neštete kavarne. Islandci so se pred leti vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov po količini popite kave. To ti postrežejo v majhni termovki, iz katere si lahko za isto ceno (1,7 evra) natočiš, kolikorkrat želiš. Ob koncih tedna pa je čas za rundtur – pohod po nočnih lokalih, med katerim v potokih tečejo žgane pijače in pivo (to je še vedno zelo drago), pregovorno zadržani Islandci pa postanejo precej zgovornejši. Čeprav so tradicionalna islandska hrana ribe na vse možne načine, domačini najraje jejo kar hotdoge.

Za osem evrov na ledeno reko
Posebno doživetje na Islandiji je opazovanje ledenih plošč v laguni reke Jökulsa. Že sprehod tik ob rečni strugi je dovolj, da se od blizu naužijete hladnih barv več kot tisoč let starega ledu, lahko pa si privoščite okoli polurno vožnjo z ladjico, za katero boste odšteli približno osem evrov.

Domovina pravljičnih bitij
Severnovzhodni del Islandije v okolici nacionalnega parka Mývatn je še najbolj podoben scenografiji v znanstvenofantastičnem filmu: rdečkasta zemlja, iz katere uhaja vodna para, rumeni vzorci žvepla na črnih magmatskih skalah, razpokana tla, številna jezera in ogromne krtine spečih vulkanov, ki se vzpenjajo v nebo. Ob vseh nenavadnih pravljičnih oblikah narave tudi islandsko prepričanje, da palčki in vilinska bitja zares obstajajo, ni prav nič nenavadno. Po hoji po črnih skalah (ponekod je zemlja tako vroča, da se lahko človek ob dotiku opeče) in vzponih na vulkanske vzpetine pa se še najbolj prileže namakanje v termalni vodi na prostem in mazanje z zdravilnim blatom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.