Magazin
36 ogledov

Na Joštu vedno sije sonce

Cerkveni zvon je vlit iz turških topov. Žurnal24 main
Se ubadate z idejo, kam na družinski izlet konec tedna? S svojimi 847 metri nadmorske višine je Sveti Jošt nad Kranjem idealen za družinske sprehode.

Če pot pričnete ob vznožju pa zadosti tudi potrebam zahtevnejših pohodnikov.

Na vrh Sv. Jošta se lahko povzpnete iz več smeri. Če pridete po stari cesti iz Ljubljane, na prvem semaforiziranem križišču v Kranju zavijete levo. Pot nadaljujete po Škofjeloški cesti naravnost skozi krožno križišče in sledite smerokazom. Zahtevnejši pohodniki lahko parkirate svoje vozilo že v vasici Pševo in se po gozdni poti podate na sam vrh. Hoja vam bo vzela približno eno uro. Za tiste z malce manj kondicije ali otroki, priporočamo nadaljevanje poti z avtom do vasice Javornik ali še višje. Parkiranje je omogočeno na številnih urejenih parkiriščih ob cesti. Pot lahko nadaljujete peš po asfaltirani cesti, ali pa se podate po bližnjici skozi gozd. Do vrha vas v tem primeru loči le deset
do dvajset minut zmerne hoje.

Kraj z bogato zgodovino
Sveti Jošt se prvič omenja v dokumentih iz leta 973, s katerimi je nemški cesar Oton II ozemlje podaril freisinškim škofom. Letnice prvega postavljenega svetišča na tem kraju ne pozna nihče, v današnji cerkvi pa lahko za oltarjem najdemo ohranjene freske Jerneja iz Loke, narejene okoli leta 1500. Ker naj bi bil Sveti Jošt zavetnik romarjev, je cerkev že v preteklosti privabljala ljudi iz različnih koncev sveta. V 18. stoletju naj bi jo obiskalo tudi po 50.000 romarjev letno. V njej je poleg znamenitih fresk, nad katerimi se navdušujejo predvsem zgodovinarji, tudi zvon, narejen iz turških topov, v katerega so vgravirani verzi Prešernovih pesmi.

 

Preberite še:

Navdušuje staro in mlado
Poleg cerkve je na samem vrhu tudi planinski dom, ki je odprt vse dni v tednu, razen ponedeljka, s prijetnim otroškim igriščem pa je poskrbljeno tudi za najmlajše. Na svoj račun lahko pridete tudi kolesarji, saj vse do vrha vodi asfaltirana pot. Nihče od tistih, ki so Sv. Jošta že obiskali, ni ostal ravnodušen ob čudovitem razgledu na vse strani. Opazujete lahko Gorenjsko od Škofjeloškega hribovja, do Julijcev, Karavank in Kamniških Alp, Ljubljansko kotlino in še kaj.

Razlogov za obisk tega prečudovitega koščka sveta je ogromno, zato ne čakajte in se čimprej podajte na pot. In če še ne veste - na Joštu vedno sije sonce!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.