Magazin
171 ogledov

Na Kip svobode le 365 obiskovalcev

New York, Kip svobode, Manhattan Shutterstock
Turisti se od danes naprej zopet lahko odpravijo na otok in povzpejo na Kip svobode, ki sta bila zaprta vse od orkana Sandy oktobra lani.

Otok in Kip svobode so v New Yorku slovesno odprli včeraj zvečer, v sklopu tradicionalnega praznovanja rojstnega dne države. Slovesnosti so se poleg novinarjev in turistov udeležili newyorški župan Michael Bloomberg, ministrica za notranje zadeve ZDA Sally Jewel ter zvezni senator iz New Jerseyja Robert Menendez, poroča STA.

Kip svobode je bil od konca 19. stoletja do sredine 20. stoletja prvi simbol Amerike za 12 milijonov evropskih priseljencev. Te so izkrcali na bližnjem otoku Ellis, ki zaradi nedokončane obnove po orkanu Sandy še vedno ostaja zaprt.

Dostop do krone 46 metrov visokega kipa so zaprli po 11. septembru 2001 in ga ponovno odprli leta 2009. Oktobra 2011 so notranjost kipa zaprli zaradi obnove, pozelenelo bakreno damo pa so ponovno odprli leto kasneje, a le za en dan, saj je nato prišel orkan Sandy.

Sedaj Otok svobode zopet vabi obiskovalce. Dostop do otoka je po plačilu vozovnice za trajekt neomejen, za dostop do podnožja kipa dnevno razdelijo 3180 vstopnic, za dostop do krone pa le 365.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.