Magazin
42698 ogledov

"Na koncu je prevladala Julijina želja"

Suzana in Julija
1/6
Osebni arhiv
V oddaji Slovenija ima talent sta Slovenijo in pred tem tudi žirijo navdušili plesalki, mama in hči, večna mentorica in njena učenka – Suzana in Julija.

Na avdicijski oddaji jima je Ana Klašnja podarila vstopnico v polfinalno oddajo, s tem ko je pritisnila zlati gumb. Prav tako pa sta s svojo plesno točko navdušili gledalce malih zaslonov, ki so ju poslali v finale, ki bo na sporedu jutri, v nedeljo, 19. 12. 2021. V polfinalni oddaji smo ju lahko videli plesati jazz ballet in moderni ples, v katerega sta zavili zgodbo oziroma precej perečo temo za vsakega starša – odhod otroka. A kdo pravzaprav sta plesalki? Mariborčanki z veliko strastjo do plesa.

Suzana in Julija | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Kdaj sta začeli plesati?

Suzana: Sama sem začela plesati v četrtem razredu (seveda znanja, ki ga lahko otroci dobijo pri teh letih v zdajšnjem času ne gre primerjati s takratnimi časi).

Julija: Začela sem plesati pri treh letih v Plesni šoli Pingi. Mama pa me je že prej naučila nekih plesnih elementov, saj mi je bilo to zabavno. Skupaj sva začeli plesati, ko sem bila stara pet let, ampak nikoli nisva nastopali. Vedno pa sem plesala tudi s svojo skupino na plesni šoli pri drugih plesnih učiteljih (Alenka, Jelena, Klara).

Zakaj ravno ples?

Suzana: Ples je zdravilo za »glavo« in telo. Meni najljubša umetnost. Življenje je enostavno lepše, če plešeš. Ob tem pa te spremlja še glasba. Na kratko: zakaj bi hodili, če lahko plešemo?

Julija: Trenirati in plesati je fajn, se razgibaš in se veliko novega naučiš.

Kako v vsakdanjiku usklajujeta ples s šolo oziroma službo ter ostalimi obveznostmi?

Suzana: Plesni treningi so za naju sprostitev in pa obveznost, ki jo imava zelo radi. Kjer je volja, je pot. Torej malo več usklajevanja, za prosti čas pa je vikend, seveda po sobotnem treningu.

Julija: Poleg plesa treniram še ritmično gimnastiko pri ŠK Favorit. Če treniraš oboje skupaj, si lahko še boljši. Meni so treningi kot prosti čas, ker takrat uživam.

Zakaj sta se prijavili na Slovenija ima talent?

Suzana: Dolgo sem se odločala, ali naj. Na koncu je prevladala Julijina želja in podpora družine ter prijateljev. Je pa to velika sreča –  veliko stvari se je namreč moralo poklopiti, da sta se pri najinih letih (8 in 45) poklopili ljubezen do plesa, znanje in vztrajnost.

Julija: Jaz sem mami rekla: »Jaz bi šla, samo malo mi bo nerodno.«

Suzana in Julija | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv

Kakšni so vajini dosedanji vtisi tekmovanja?

Suzana: Vse do tedna pred predvajanjem avdicijske oddaje nisva nikomur povedali, da sva šli na talente. Meni iskreno, je bilo nerodno. Vedela je le družina in peščica najinih prijateljev. Po najinih dveh nastopih pa mi ni žal. Vse bi še enkrat ponovili. Odlična organizacija in ekipa oddaje Slovenija ima talent, ganljivi in neprecenljivi odzivi neznanih ljudi, zlati gumb, lepšega epiloga si ne bi mogli želeti.

Julija: Najbolj si bom zapomnila Anin zlati gumb, čeprav nisem vedela, kaj to pomeni. Lepo je bilo, ker so prileteli zlati listki. Ko sva šli z mamo z odra po avdicijskem nastopu, sem jo vprašala: »Mami, kaj sva naprej?«

Suzana in Julija | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Sta spremljali tudi pretekle oddaje Slovenija in talent?

Suzana: Sama sem spremljala pretekle oddaje, rada pogledam, kaj vse ljudje znajo in česa so sposobni.

Julija: Jaz sem zelo rada gledala oddajo Zvezde plešejo. Dolgo sem mislila, da greva z mamo plesat na to oddajo in bo Lado dvigoval bele listke s številkami.

Kako potekajo priprave na finale?

Suzana: Bili sva v predzadnji polfinalni oddaji, časa do vaj in finalnega nastopa ni več veliko. Stopili sva na gas.

Julija: Z mamo poskušava čim več narediti na treningih. Zadnji teden bova največ trenirali.

Imata kakšen ritual za srečo pred nastopom?

Suzana in Julija: Za srečo se pred nastopom močno objameva in si rečeva: »Akcija!«

Imata že kakšne načrte, če zmagata?

Suzana: Nobenih planov. Ne delam računice. Zmage, iskreno, ne pričakujem. Veseli sva, da bova lahko pokazali še najino tretjo plesno točko. S tem, ko sva dobili tako lepe odzive publike, je, vsaj zame, cilj dosežen. Na odru bo veliko odličnih tekmovalcev, predvsem med pevci je velika konkurenca.

Se vama je že zgodilo, da so vaju prepoznali na ulici, trgovini, na sprehodu?

Suzana: Ja, to je tako zanimivo in lepo. Eni ne vedo, kam bi te »dali«. Kako lep nasmeh narišejo na obrazu ljudje na ulici, eni si upajo tudi pristopiti in čestitati. Tudi sama sem taka, da če mi je nekaj zelo všeč, nimam težav, da neznancu povem, da je naredil izjemno delo.

Julija: Nekateri ljudje naju prepoznajo in nama čestitajo tudi na ulici, v trgovini. Eni so povedali, da so tudi jokali in si nastop večkrat prevrteli nazaj.

Se po nastopu pogledata na posnetkih?

Suzana: Seveda sva si pogledali posnetek celotne oddaje. Ko je bilo na vrsti izločanje, čeprav sva vedeli, kako se bo končalo, je bilo vseeno napeto vzdušje.

Želita bralcem še kaj sporočiti?

Suzana: Iskreno se vam zahvaljujeva za vse lepe misli, čestitke, vzpodbudo in seveda podporo, saj se brez te ne bi uvrstili v finale. Zgolj podpora svojcev vemo, da ni mogla biti ključ do finala. V finalu bova še enkrat poskušali dati vse od sebe in uživati, saj bova s tem narisali še eno »risbo« v najino spominsko knjigo. Lepo jo bo gledati čez 20 let. In če bova koga z najinimi plesnimi nastopi navdušili, da bo začel plesati, potem je to odlično! Ne bo vam žal. Katero zvrst? Ni pomembno, samo da se pleše.

Finalni nastop Suzane in Julije si lahko ogledate v nedeljo, 19. 12. 2021, ob 20. uri na POP TV ali pa na VOYU.