Magazin
56 ogledov

Na London budno zre veliko oko

London Eye je najbolj obiskana plačljiva znamenitost Velike Britanije.
1/13
Žurnal24 main
Ko so v Londonu delali načrte za London Eye, so mislili, da bo razgledno kolo ob Temzi stalo le pet let. A na srečo bo še dolgo vztrajalo.

Londonsko oko ima še dve imeni, British Airways London Eye in Millenium Wheel. Odprli so ga namreč na zadnji dan prejšnjega tisočletja – nekdanji britanski premier Tony Blair ga je uradno odprl 31. decembra 1999 ob osmih zvečer. Zapletlo se je sicer že takoj na začetku, saj so zaradi tehničnih težav razgledno kolo, katerega sponzor je letalski prevoznik British Airways, za javnost odprli šele marca 2000. Nadaljevanje je bilo sanjsko – do julija 2002 se je na kolesu zavrtelo približno 8,5 milijona ljudi, danes pa je Londonsko oko najbolj obiskana britanska znamenitost, za katero je treba plačati. Vsako leto si London z "očesa" ogleda več kot 3,5 milijona ljudi.

Polet traja pol ure
Ko so 135 metrov visoki London Eye zgradili, je bil najvišje razgledno kolo na svetu. Lani ga je na Kitajskem preraslo razgledno kolo Zvezda Nančanga, visoko 160 metrov, leta 2008 pa bo na prvem mestu Singapore Flyer, ki se bo ustavil pri 165 metrih višine. Londonsko oko stoji na južni strani Temze med mostovoma Westminster Bridge in Hungerford Bridge. Na belem kolesu se vrti 32 kapsul, vsaka pa sprejme okoli 25 potnikov. Polet, kot vrtenje imenuje sponzor British Airways, traja približno pol ure. Kolo, ki so ga zgradili na Niozemskem, se vmes načeloma ne ustavlja – razen kadar nanj vstopajo starejši ali osebe na vozičku, zato sta vstop in izstop nekoliko bolj razburljiva. Za "en krog" morajo odrasli plačat 15 funtov. Kadar je vreme lepo (in to se v britanski prestolnici res ne dogaja vsak dan) se z vrha kolesa vidi do 40 kilometrov daleč. Razen v hudi londonski megli pa se vidijo Westminster Palace, mostovi na Temzi, City z znamenito "kumaro" na čelu, BT-jev telekomunikacijski stolp ... In nikar ne obupajte, če je oblačno, ko se vkrcavate v kapsulo – zelo mogoče je, da bo čez deset minut že sijalo sonce.


Londonsko oko je zadnja leta "glavni igralec" ob vstopu v novo leto, saj ravno s kolesa pričarajo veličasten ognjemet. © GettyImages

 
Spor so reševali na sodišču
Leta 2005 je bilo v zvezi z Londonskim očesom prelitega veliko črnila. Najemnina za zemljišče, kjer kolo stoji, se je vrtoglavo povišala, a je londonski župan Ken Livingstone takrat obljubil, da mesto ne bo ostalo brez razglednega kolesa. Februarja lani sta se South Bank Centre, lastnik zemlje, na kateri domuje kolo, in British Airways London Eye dogovorila o najemu za 25 let, spor v zvezi z najemnino pa se je reševal tudi na sodišču.

Predhodnik London Eyea je bilo kolo z imenom The Great Wheel of Earls Court, ki so ga zgradili po vzoru tistega v Chicagu. Z deli so začeli leta 1894, kolo je bilo odprto že julija 1895. Naenkrat se je lahko na njem vrtelo 1600 ljudi, en "obrat" pa je bil dolg 20 minut. Življenje kolesa ni bilo dolgo – po enajstih letih so ga zaprli, ker ni prinašalo dobička, poleg tega pa je bilo enkrat zaradi okvare 74 ljudi v kabinah ujetih več ur.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.