Magazin
20 ogledov

Na počitnice za dolgo življenje

Počitniška sreča na počutje vpliva še dolgo po vrnitvi domov. (Foto: Shutterstoc Žurnal24 main
Še vedno ne veste, kam (če sploh kam) bi letos odšli na dopust? Odločite se čimprej in začnite načrtovati, pa čeprav boste kampirali le pol ure vožnje od doma.

Še vedno ne veste, kam (če sploh kam) bi letos odšli na dopust? Odločite se čimprej in začnite načrtovati, pa čeprav boste kampirali le pol ure vožnje od doma. Kar se vam je vedno zdelo, so zdaj (spet) potrdili tudi strokovnjaki. Zaradi počitnic smo bolj zdravi. Zakaj? Ker nas počitnice osrečujejo. Ko smo srečni, pa smo tudi bolj zdravi. Avstralski raziskovalci so ugotovili, da "počitnice vplivajo na tri različne elemente sreče" in da dober vpliv počitnic traja še dolgo po tem, ko so počitniški dnevi že mimo. Sebastian Filep, strokovnjak za potovanja in počutje z Univerze Victoria, ki pripravlja knjigo z naslovom Tourists, Tourism and the Good Life (Turisti, turizem in dobro življenje), je pojasnil, da k počitniški sreči največ prispevajo motivacija za potovanje, stvari, ki se nam zgodijo na počitnicah ter popočitniški vtisi in razmišljanja.

Načrtujte že veliko prej
K sreči in posledično k zdravju prispeva čisto vse: rezervacija letalske karte, kupovanje in branje turističnega vodiča, načrtovanje poti, proučevanje zemljevida, pripravljanje prtljage, urejanje fotografij ... In seveda popočitniški spomini. "Vidim priložnost za večjo povezanost turizma in zdravja – počitnice bodo pomemben dejavnik zdravega načina življenja. Raziskave, narejene v ZDA, so pokazale, da pozitivna občutja zmanjšujejo možnost za srčno-žilne bolezni in da optimisti živijo dlje kot pesimisti. Sreča je torej dobra za fizično in psihično počutje, počitnice pa so odlična priložnost za srečo, " je razložil Filep in dodal: "Zaradi počitnic lahko živimo dlje, saj počitnice osrečujejo." Pa to še ni vse. Avstralec celo meni, da bi počitnice lahko pomagale pri zdravljenju depresije. Ko boste naslednjič slabe volje, zato glejte fotografije z najljubših počitnic ali pa razmišljajte, kam vse bi radi kmalu odpotovali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.