Magazin
35 ogledov

Na policah supermarketov kmalu žuželke

trgovina supermarket Shutterstock
V Franciji, znani kot državi gurmanov, bodo na police supermarketov očitno kmalu prišle tudi užitne žuželke domače reje.

Mlad podjetnik iz Toulousa naj bi se o dobavi žuželk in iz njih proizvedene hrane že dogovoril z večjo verigo supermarketov. Januarja naj bi se začela testna prodaja njegovih žuželčjih proizvodov iz murnov in mokarjev. "Prepričan sem, da bodo žuželke del prehrane prihodnosti," je povedal 31-letni podjetnik Cedric Auriol. Ta že od predlani goji murne in mokarje izključno za človeško prehrano. Doslej jih je prodajal le prek spleta, kupci pa so predvsem oboževalci žuželk in pogumnejši jedci.

Med njegovimi specialitetami so med drugim čokoladne bombonjere z murni in piškoti s prahom iz mokarjev.

Rešitev ob naraščanju prebivalstva?

Auriol trdi, da je prvi rejec žuželk za prehrano v Evropi, poudarja pa, da je reja okolju prijazna in da imajo žuželke veliko vrednost. Idejo je dobil prek Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), ko mu je v roke padla njihova raziskava o problemih zaradi globalnega naraščanja prebivalstva. Kot eno od rešitev je raziskava izpostavila prehranjevanje z žuželkami. Zanimanje se je hitro prelevilo v projekt. Danes v njegovi proizvodni hali skače in se plazi okrog dve toni žuželk.

Čeprav prehranjevanje z žuželkami Evropejcem ni v navadi, pa že zdaj najbolj raznovrstna skupina živali po svetu prispeva k prehrani okrog dveh milijard ljudi, ocenjuje FAO. "So zelo hranilne in vsebujejo veliko koristnih beljakovin in mineralov," razlagajo pri FAO.

Najbolj priljubljeni hrošči

Po svetu so med žuželkami za prehrano najbolj priljubljeni različni hrošči in njihove ličinke. Na drugem mestu po priljubljenosti so metulji, sledijo jim čebele, ose in mravlje ter nato kobilice, murni in termiti. Visoko mesto pa zasedajo tudi muhe, ocenjuje FAO.

Organizacija prav tako izpostavlja druge prednosti reje žuželk, kot so manjši izpusti toplogrednih plinov in hitra rast žuželk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.