Magazin
239 ogledov

Na popotovanje po Šrilanki

Scena 20.05.13, srilanka, foto: marko seruga
1/21
Marko Šeruga
Ena država, tisoč podob, med katerimi ni lepše od zelenega morja čaja.

Pot do solze Indije, kakor Šrilanko ljubkovalno kličejo po svetu, se lahko začne kot odgovor na različna vprašanja. Recimo: kam čim dlje in čim ceneje? Kam na morje in v hribe hkrati? Kam na poležavanje in miganje? Kam na avanturo ali na ogledovanje znamenitosti? Ali kam na hrano, ki bo ravno toliko eksotična, kot je lahko domača?

Šrilanka je namreč vse to in še več ter presenečenje tako za popotnika, ki je obrnil pol sveta, kot za nekoga, ki se je vanj odpravil prvič. In moda celo ena od najprimernejših držav vedno manj tretjega sveta za razdevičenje popotniške duše. Malo indijska, malo tajska, predvsem pa polnokrvno azijska in turistično razvita, saj prometna in hotelska infrastruktura delujeta kot podmazani, prijaznost ljudi pa je, vsaj v primerjavi s trdo evropskostjo, omehčana že do meje nenormalnega.

Od plantaž do morja

In če smo na začetku postavljali vprašanja, zdaj dodajmo odgovore. Do prijaznega in tudi ogleda vrednega mesta Negombo, ki leži ob prestolnici Colombo (to lahko mirno preskočite), boste iz Benetk, če se boste potrudili, prileteli za dobrih 500 evrov, tam pa, če ne boste varčni, porabili približno 150 evrov na teden.

Kam vas bo odneslo, ko boste pristali na šrilanških tleh, je odvisno od vas. V enem mesecu lahko otok, ker je razmeroma majhen (65.525 kvadratnih kilometrov), prečešete po dolgem in počez, v dveh tednih pa boste morali izbrati med neobljudenim in slabše razvitim severom ter med s turisti gosteje poseljenim in infrastrukturno razvitim jugom.

Pa nihče vam ne bo zameril, če boste za svojo prvo izkušnjo izbrali spodnjo polovičko nekdanjega Cejlona, saj je paša za oči vožnja z vlakom, ki vas bo v nekaj urah pripeljal med čajne plantaže in hribe v osrednjem delu države, ko si boste ogledali vse tamkajšnje zanimivosti, pa boste z avtobusom v nekaj urah prispeli do obale, kjer boste lahko razvajali duha in telo.

Dobro je vedeti:

Čas za obisk: visoka sezona (med decembrom in marcem) pomeni najugodnejše vreme in najvišje cene, nizka sezona (med majem in avgustom) dež in nizke cene, april, september in november pa nekaj vmes.

Cene: za sobo s klimo in kopalnico boste za dve osebi odšteli od 15 do 25 evrov, za kosilo v restavraciji pa približno pet evrov na osebo. Gre pa seveda tudi precej ceneje ali dražje

Prevozna sredstva: avtobus, taksi, kolo in nujno vlak, ki za neverjetne cene ponuja udobne vožnje v vseh treh razredih.

 

Plačilna sredstva: gotovina in kreditne kartice, denar pa na bankomatih lahko dvigujete tudi z navadno plačilno kartico maestro.

 

Internet: brezplačna brezžična povezava je dostopna tako rekoč povsod, ima jo skoraj vsak hotel, najti pa jo je mogoče tudi v vrsti restavracij in barov.

 

Pijača: skoraj vse, kar dobite v Sloveniji (razen radenske in uniona), s poudarkom na sveže stisnjenih sokovih, lokalnem pivu in seveda pravem, črnem čaju.

 

Hrana: različni kariji, rezanci, morska hrana s poudarkom na ribah ter bogata ponudba zahodnjaške hrane za razvajence.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.