Magazin
33 ogledov

Na pot le z nekaj evri

Z ustrezno opremljeno potovalno lekarno bomo poskrbeli za brezskrbne počitnice. Žurnal24 main
Kartica in potovalni čeki so najvarnejša sredstva za plačevanje.

"Vsekakor so kartice varnejše od gotovine, predvsem kar se tiče kraje," o tem, kaj je najvarnejši način plačevanja za popotnika, pravijo pri banki Raiffeisen. Pri Deželni banki Slovenije (DBS) dodajajo, da je poslovanje s kartico pogosto cenejše, s potovalnimi čeki pa varnejše. Podobnega mnenja so tudi na drugih bankah, vse pa pri kartičnem poslovanju opozarjajo na ustrezno ravnanje uporabnika – kodo PIN "shranite" v glavi in nikakor ne poleg kartice.

Potovalni čeki so varnejši
"Pri sebi imejte vedno nekaj gotovine, a ne preveč. Če poslujete s potovalnimi čeki, se pred odhodom pozanimajte o tem, kje in kako jih unovčiti, saj ta način poslovanja ni več tako aktualen. Plačevanje z njimi je preprosto in varnejše kot z gotovino," pravijo pri DBS. Dodajajo še, da se ob kraji ali izgubi oškodovancu nadomesti izgubljene ali ukradene potovalne čeke, če jih je uporabil v skladu z navodili.

Dogovorite se za limit
"Za večje nakupe uporabljajte kartice, in če je le mogoče, se pred odhodom v tujino v banki dogovorite za limit," popotnikom svetujejo na bankah ter dodajajo, da številko za preklic kartice shranite v telefon. Navedena je tudi na zadnji strani kartice, a če jo odtujijo, številke ne boste videli.

Previdno s provizijo. Če imate več plačilnih ali kreditnih kartic, se na banki pozanimajte, kako je s provizijami. Določene imajo namreč provizijo tudi pri plačevanju in ne le dvigovanju denarja.

Nevarnost ponarejanja
Kartice imajo tudi precejšnjo slabost: na prodajnem mestu, kjer z njo plačujete, lahko poberejo kartične podatke, s katerimi izdelajo ponarejene kartice, z njimi pa potem procesirajo nepristne transakcije, pravijo pri banki Raiffeisen. To se je lani denimo zgodilo nekaterim popotnikom v Španiji. A pri DBS poudarjajo, če imetnik kartico izgubi ali mu jo ukradejo, kartice ni mogoče zlorabiti, če imetniku niso ukradli tudi osebnega gesla.

Kartice preverite
Pred potovanjem se je treba pri izdajatelju pozanimati o lastnostih kartice, ki jo bo popotnik uporabljal na potovanju (status, veljavnost, periodni limit, dnevni limiti za nakupe, dvig gotovine, obračunsko obdobje kartice z odloženim plačilom, provizije in podobno) ter poskrbeti za zadostno kritje sredstev na transakcijskem računu, svetujejo pri banki Raiffeisen. Nekatere banke priporočajo, da popotnik s seboj nese vsaj dve različni kartici, če ena od njiju morda ne bi delovala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.