Magazin
25 ogledov

Na pot z mikročipom

Včasih je prijetneje, če ljubljenčke vzamete s seboj na pot. (Foto: Shutterstock Žurnal24 main
Živali morajo biti pri prestopu mej ustrezno označene in zdrave.

"Pri nekomercialnem premiku hišne živali je treba poskrbeti, da je označena z ustreznim mikročipom ali čitljivim znamenjem," sporočajo z Veterinarske uprave Republike Slovenije (Vurs).

Večje živali posebej. V nasprotju z majhnimi večje živali prevažajo v prtljažnem prostoru letala, in sicer pri ustrezni temperaturi in tlaku za normalizacijo razmer.

Potni list za kužka
Ob tem opozarjajo, da sta za prestop meje potrebna tudi evropski potni list za hišne živali in veljavno cepljenje proti steklini. Na Vursu svetujejo, naj se lastniki o podrobnostih "pred potovanjem živali z letalom pozanimajo pri letalski družbi, s katero imajo namen potovati". Letalska družba lahko poleg izpolnjevanja klasičnih pogojev namreč zahteva izpolnjevanje dodatnih zahtev.

Na letalo za doplačilo
Pri Adrii Airways pravijo, da sta za vsako žival, ki bi jo želeli vzeti s seboj na potovanje, obvezna predhodna potrditev rezervacije in ustrezno doplačilo. Potnik lahko v kabini letala prevaža živali v kletki predpisane velikosti v skupni masi osem kilogramov. "Živali v kabini se zaračunajo kot presežek prtljage ne glede na to, koliko prtljage potnik pelje s sabo," dodajajo pri Adrii Airways.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.