Magazin
22 ogledov

Na potep po prazničnem Madridu

Madrid
1/4
Gašper Završnik
Madrid v božičnem času obiskovalce prepriča s pestro tradicijo in prisrčno špansko energijo. Oglejte si tudi muzeja Prado in Reina Sofia, kjer je med drugim razstavljena Picassova Guernica. Sprehodite se po čudovitem parku Retiro in obiščite razkošno kraljevo palačo. Ob nedeljah pa ne zamudite bolšjega sejma Rastro v četrti La Latina.

Prazničnega decembra v Madridu ne zaznamuje sneg, ampak dolge vrste pred prodajalnami loterijskih srečk, kjer domačini čakajo tudi več ur. Ob koncu leta Španijo zajame loterijska mrzlica. V lovu za številkami so najbolj oblegana prodajna mesta, kjer so v zadnjih letih pogosto padali glavni dobitki. Največkrat so srečno kombinacijo prodali v prodajalni Doña Manolita v središču Madrida, pred katero se ves mesec vije kilometrska vrsta. Povprečen Španec bo letos za božično loterijo zapravil 80 evrov, temu primerno visok pa je tudi nagradni sklad. Lani je skupna vrednost izplačanih zneskov presegla 700 milijonov evrov.

Glasba in ulični umetniki

Središče prazničnega vrveža v Madridu je najslikovitejši trg v mestu Plaza Mayor. Pod tisočerimi lučkami se tare obiskovalcev. Polna glasbe, okrasja in uličnih umetnikov sta tudi trga Callao in Puerta del Sol, kjer stoji najvišje božične drevo v mestu in kjer množica vsako leto pozdravi novo leto. V skladu s tradicijo Španci ob prihodu novega leta ob vsakem udarcu zvona na trgu Puerta del Sol zaužijejo eno grozdno jagodo; skupaj 12. Kot pravijo, je tako pred njimi uspešno in srečno leto.

Otroški junaki

Med Madridčani ima posebno mesto tudi Cortylandia, izviren otroški spektakel v bližini trga Puerta de Sol, ki ga zadnjih 30 let vsako leto pripravlja znana trgovska veriga. Pročelje veleblagovnice decembra oživi s pojočimi in plešočimi figurami, ki vsako polno uro pritegnejo veliko pozornosti. Medtem ko otroci prepevajo skupaj z risanimi junaki, starši modrujejo, kako hitro beži čas in koliko časa je že minilo od njihovega prvega obiska Cortylandie.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.