Magazin
1 ogledov

Na potovanju mislite na Zemljo

Koralni grebeni so med najbolj ogroženimi ekosistemi. Žurnal24 main
Turisti prinašajo denar, a prinašjo tudi smeti. To sicer precej posplošeno, a resnično trditev imejte v mislih v tistih srečnih dneh, ko se potikate po svetu.

Majhen korak za popotnika je velik korak za planet. Še eno posplošeno reklo, a vseeno ... Kaj lahko naredi vsaj malo "zelen" popotnik?

  • Ne letajte na kratke razdalje! Letalo pri vzletu in pristanku porabi veliko goriva, zato se poletom na kratke razdalje izogibajte in se peljite z vlakom. Če vas več odhaja na potovanje z avtom, naj se vas v vsakem vozilu stiska čim več.
  • Kupujte po pameti! Nekatere stvari, ki jih boste morda potrebovali le na enem potovanju, si lahko sposodite. Tudi sami posojajte stvari prijateljem, ki odhajajo na pot. Zadnje dni potovanja stvari razdajajte – turistični vodnik in zemljevide podarite popotnikom, ki jih srečate v hostlu ali hotelu; če ste nakupili preveč oblačil, stara podarite domačinom. Ko nakupujete, se izogibajte plastičnim vrečkam. In pri izbiranju spominkov mislite na to, da doma velikokrat še prezgodaj končajo v smeteh.
  • Jejte in mislite! Ko kupujete in naročate hrano, se vprašajte, od kje živila dejansko prihajajo. Izbirajte hrano, ki je bila pridelana "na kraju zločina", ne pa pripeljana od daleč.
  • Obnašajte se, kot bi bili doma! V hotelu, penzionu ali kjerkoli pač na potovanju stanujete, se obnašajte, kot da ste doma – ko greste iz sobe, ugasnite luči in klimatsko hlajenje. Ko si umivate zobe, vmes zaprite pipo, in ne tuširajte se pol ure.
  • Brisač ne menjajte vsak dan! Doma najbrž nimate vsak dan svežih brisač, zato vam jih tudi na potovanju ni treba menjati vsak dan. Veliko hotelov goste že poprosi, naj ne zahtevajo vsak dan svežih brisač.
  • Nikar z avtom! Namesto da se vozite s taksijem ali najamete avto, hodite peš, kolesarite ali pa se usedite na javna prevozna sredstva. Vse je bolj okolju prijazno kot vožnja z avtomobilom. Za zgled naj vam bodo Nizozemci – v državi naj bi bilo več koles kot ljudi, vsak Nizozemec naj bi v povprečju prekolesaril skoraj tisoč kilometrov na leto, na glavni amsterdamski postaji pa imajo večnadstropno garažo za kolesa.
  • Odrecite se stvarem za enkratno uporabo! Ne kupuje fotoaparata za enkratno uporabo, hrane naj vam ne pakirajo za s seboj, če se le da, kupujte pijačo v povratni embalaži (kjer je voda pitna, pijte vodo iz pipe) ... odpadkov je že zdavnaj preveč. Glasen ne velja tudi baterijam za enkratno uporabo: izogibajte se napravam, ki jih poganjajo take baterije.
  • Izključite električne naprave! Televizijski sprejemniki, DVD-ji, mikrovalovne pečice, računalniki, polnilci za mobilnike in drugi "nepogrešljivi pomočniki" porabljajo elektriko tudi, kadar jih sploh ne uporabljamo – pomislite samo na rdečo lučko, ki gori, ko ugasnete televizor. Ko greste na potovanje, vse električne naprave izključite iz električnega omrežja. Ne pozabite na bojler.
  • Odpadki spadajo v smeti! Nosite jih s seboj do najbližjega koša ali smetnjaka.
  • Spregovorite, napišite! Hotelirji, letalski prevozniki in turistične organizacije dejansko berejo pritožbe jeznih in razočaranih strank. Celo mnogih "glavnih igralcev" v turizmu še ni srečala pamet in recikliranje jim je španska vas. Opozorite jih.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.