Magazin
40 ogledov

Na potovanju nakupujte previdno

Pozor, ko na počitnicah v tujini kupujete (ali nabirate) spominke. Na Letališču
1/10
Žurnal24 main
Na potovanju spominkov ne kupujte brezglavo – za "uvoz" spominkov iz ogrožene rastlinske ali živalske vrste potrebujete ustrezno dovoljenje.
"Po podatkih Svetovne carinske organizacije (WCO) je nedovoljena trgovina z ogroženimi vrstami živali in rastlin na tretjem mestu po vrednosti svetovnega letnega prometa (za drogami in orožjem)," sporočajo s Carine Republike Slovenije.

34 tisoč zavarovanih vrst. Konvencija o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (CITES) varuje 34 tisoč vrst živali in rastlin ne glede na to, ali gre za žive osebke, njihove dele ali izdelke iz njih. Pri osebkih zavarovanih vrst cariniki preverjajo, ali jih spremljajo predpisana dovoljenja. Največ jih prihaja iz azijskih držav in otočij, z lova v Severni Ameriki in podobno. Na cestnih mejnih prehodih pa prihajajo osebki in izdelki predvsem iz bivših jugoslovanskih republik.

Od pet do deset let zapora. "Za manjše prekrške lahko carina v skladu z zakonom o ohranjanju narave za kršitve izreče globo 125,18 evra, po kazenskem zakoniku pa spadajo nezakonit uvoz, izvoz in trgovanje z zaščitenimi živalmi in rastlinami ter njihovimi deli in izdelki iz njih med kazniva dejanja zoper okolje, prostor in naravne dobrine, za katere se lahko izreče kazen do pet let zapora oziroma do 10 let," pravijo na carini, kjer potnike opozarjajo na previdnost pri nakupu spominkov v tujini, eksotičnih deželah in tudi na sosednjem Hrvaškem. Tam lahko na tržnici kupite zaščitene kamene korale in lupine orjaškega morskega polža. Če bodo cariniki na meji ugotovili, da je spominek iz ogrožene vrste, in če zanj ne boste imeli ustreznega dovoljenja, ga bodo zasegli. Nekaj zaseženih primerkov poglejte v fotogaleriji.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.