Magazin
27 ogledov

Na salamiado

salama -fotografija je simbolična Žurnal24 main Fotografija je simbolična.
Eden izmed vrhuncev dogajanja bo zagotovo preizkušanje kakovosti domačih salam.

Danes in jutri se bo v Žirovskem Vrhu odvilo več kulturnih in športnih prireditev, zaradi katerih se vsekakor splača obiskati ta konec Slovenije. Zanimiv konec tedna se bo začel že danes ob 20. uri z odprtjem razstave portretov Mateje Oblak in projekcijo fotografij na temo čipk na Žirovskem avtorice Tanje Mlinar na Kmetiji pr' Bukovcu.

Jutri najprej pohod

Nedeljsko jutro se bo v Žireh začelo s Pohodom skozi Zalo, start bo ob 9. uri pri Kmetiji pr' Bukovcu. Označeno pot vam bodo popestrili igralci, ki bodo oblečeni v kostume odigrali ljubezensko zgodbo, ki se je odvila med duhovnikom Amandusom in Mrakovo Katarino (po povesti Ivana Tavčarja).

Naslednja postojanka bo domačija pri Mraku, kjer si boste lahko ogledali razstavo umetniških rezbarskih del Cirila Kavčiča. Čebelarsko društvo Blegoš vam bo pokazalo, kako izvajajo apiterapijo s pomočjo vdihavanja zraka iz panja.

Med pohodom, ki bo predvidoma trajal pet ur (hoje je približno tri ure), bo sicer poskrbljeno za več tovrstnih postankov, na katerih se boste lahko tudi odžejali in okrepčali. Štartnina za pohod znaša deset evrov in vključuje vse pogostitve, ki jim bo piko na i za vse tiste, ki bodo še lačni, na cilju dodal še golaž.

Strokovno o salamah

Na cilju vas bodo pričakale tudi stojnice, ki bodo označevale Tržni dan. Na njih boste lahko preizkusili in kupili domače izdelke in dobrote. Jutri dopoldne bo v času pohoda na kmetiji potekalo tudi strokovno ocenjevanje salam, ki se mu boste s pokušanjem po zaključenem pohodu pridružili tudi sami. Organizatorji obenem vabijo vse, ki tudi sami izdelujejo salame, da svoje izdelke prijavijo v tekmovanje. "Tisti, ki imate dobro domačo salamo in bi radi, da je ocenjena, jo dostavite do 10. ure na Kmetijo pr' Bukovcu. Če boste salamo prinesli do 9. ure, se lahko z nami brezplačno odpravite tudi na pohod," pravijo v Turističnem društvu Žirovski Vrh.

Danes ob 10.30 se bo v Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani odvila delavnica Balkan Ekspres – prostor in jeziki Balkana, na kateri bodo otroci lahko spoznali vlak Balkan ekspres, ki je povezoval turški Istanbul in francoski Pariz, ter etnografsko lego in kulturne značilnosti držav tega območja. Delavnica je primerna za otroke od 9. do 14. leta in traja eno uro. Vstopnina je 2,5 evra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.