Magazin
22 ogledov

Na smučke na belo Pokljuko!

Tudi Pokljuko letošnjo zimo pokriva debela snežna odeja. Žurnal24 main
Na Pokljuko, visoko zakraselo planoto v Julijcih, se je lepo odpraviti v vseh letnih časih.

Pokljuka leži približno 1300 metrov nad morjem v občinah Bled in Bohinj. Če se na pot odpravite iz Ljubljane, z avtoceste zavijete na izvoz proti Bledu. Po prihodu na Bled se pri prvem semaforiziranem križišču usmerite desno. Pot nadaljujete naravnost po glavni cesti skozi vas Gorje mimo smučišča Zatrnik. Prvi večji postanek lahko naredite ob Šport hotelu ali pa se podate še malce višje – do Rudnega polja na Pokljuki. Pokljuka je del Triglavskega narodnega parka in je bila v preteklosti poraščena predvsem z bukovimi gozdovi. Te so zaradi intenzivnega oglarjenja v Bohinju močno razredčili in tako danes kar 97 odstotkov celotne planote prekrivajo smrekovi gozdovi.

Raj za smučarje
Pozimi Pokljuka ponuja številne možnosti za športnike, saj razpolaga s kar 50 kilometri urejenih tekaških poti, za otroke in rekreativce pa so na voljo tudi manjša smučišča. Eno je tik ob Šport hotelu in je povezano s smučiščem ob penzionu Jelka, le slabih 150 metrov naprej. Cene smučarskih vozovnic so nizke, za enodnevno odraslo vozovnico je treba odšteti 13 evrov, za otroško pa 10 evrov. Poleg smučišč je tudi urejeno sankališče. Če se podate po glavni cesti naprej do Rudnega polja in parkirate avto ob vojaškem objektu, lahko svoje smuči preizkusite na smučišču Viševnik, ki ima dve vlečnici. Cene vozovnic so primerljive z zgoraj omenjenimi oziroma so še kak evro nižje.

 

Preberite še:

Balzam za pohodnike
Od začetka spomladi in vse do pozne jeseni je Pokljuka izjemno zanimiva za kolesarje, vse leto pa predstavlja izhodišče za številne gorske poti, tudi Triglav. Najbolj znane planine na Pokljuki so Uskovnica, Klek, Javornik, Lipanca, Grajska in Rečiška planina. Vsaka izmed njih je nekaj posebnega, za vse pa so značilne lesene bajte, prekrite s skodlami. V poletnih mesecih na številnih planinah pasejo živino, pri pastirjih pa lahko kupite tudi domač sir in skuto. Na Pokljuki ne manjka niti borovnic, gob in drugih gozdnih sadežev, ki vsako leto privabijo številne nabiralce! Čeprav je Pokljuka lepa v vseh letnih časih, jo vsaj enkrat v življenju obiščite nekaj dni po sneženju. Pogled na prostran smrekov gozd, prekrit z debelo snežno odejo, vas bo zagotovo očaral in v vas vzbudil nepopisne občutke.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.