Magazin
21 ogledov

Na splet nikoli brez nadzora

Splet lahko uporabite tudi za iskanje informacij o varnem deskanju, veliko jih b Žurnal24 main
Starši, poskrbite za varno uporabo računalnika in deskanje po spletu.
Računalnik spoznajte skupaj. Otroke začne računalnik zanimati že zelo zgodaj, zato je prav, da ga odkrivajo skupaj s starši. Prvi stik z njim naj bo gledanje risank, fotografij ali igranje preprostih iger – če so izobraževalne, še toliko bolje. Splet pride na vrsto pozneje, a tudi tu bodite poleg in otroku razložite, za kaj gre. Predstavite mu otroške strani in dostop do njih shranite med zaznamke, da bodo do njih prišli neposredno, brez iskanja po spletu. Ob vstopu v šolo je čas, da začnejo splet uporabljati tudi za šolo in predvsem samostojno.

Nedavna raziskava EU Kids Online je pokazala, da le 42 odstotkov staršev spremlja otrokovo uporabo interneta. Veliko staršev se torej bodisi ne zaveda nevarnosti spleta ali pa preprosto ne ve, kako se pravilno lotiti nadzora. Ponujamo vam nekaj nasvetov.

Zaklenite svoj račun. Vsebine na družinskem računalniku, ki niso za otroške oči, zaklenite z gesli. Otrok naj ima svoj uporabniški račun, do katerega imate seveda dostop tudi vi.

Filtri za varnost. Omislite si programe, ki bodo poskrbeli, da otrok ne bo mogel dostopati do neprimernih vsebin na spletu. Večina tovrstnih orodij je na voljo brezplačno.

Določite čas uporabe. Tudi za to so na voljo posebni programi, s katerimi lahko določite kdaj, kako in koliko časa bo otrok lahko uporabljal računalnik.

Poučite otroka. Otrok bo najbolje zavarovan pred nevarnostmi interneta, če jih bo poznal in vedel, kako se jim izogniti. Vedeti mora vsaj to, da tujcem ne sme izdajati svojih osebnih podatkov, fotografij ali gesel, poznati pa mora tudi osnove spletnega bontona.

Izobrazite se tudi sami.
Najbrž imate občutek, da vas otrok prehiteva v računalniškem znanju. Namesto da bi kar takoj obupali, se raje vpišite v kak tečaj ali poiščite pomoč drugje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.