Magazin
13 ogledov

Na spletu usmerjajte otroka

deklica, računalnik, interet Shutterstock
Splet. Kako učimo malčke, kaj lahko pričakujemo od najstnikov.

“Pomembno je, da ste obveščeni o tem, kaj vaš otrok počne na spletu. Najbolje je, da ga spremljate in usmerjate že od samega začetka,” svetujejo v Centru za varnejši internet Safe-si. Otroku namreč ne morete nuditi primernega zgleda, če se sploh ne zanimate, kaj počne na spletu.
“Otroci do tretjega leta posnemajo odnos staršev do računalnika in mobilnega telefona,” opozarjajo v centru. V tej starosti spodbujajte otroka k pridobivanju praktičnih izkušenj, “tipkanje po tipkovnici je za otroka lahko zabavno”.

Dopolnjujejo svoje hobije

Za otroke, stare od štiri do šest let, so po oceni Safe.si primerni programi za igro in učenje, ki spodbujajo otroško radovednost in zanimanje. “Na začetku pomagajo skupne dejavnosti na spletu, kjer skupaj poiščete primerne otroške strani. Razmislite tudi o nastavitvi programov za filtriranje vsebin,” svetujejo. Na začetku je najbolje, da starši sami predlagate konkretne iskalne pojme, pozneje pa pustite otroka, naj vse kompleksnejše vsebine poskuša poiskati sam.

“Za otroke med sedmim in enajstim letom postaja splet z večplastnimi ponudbami vse zanimivejši, na spletu lahko dodatno raziskujejo in dopolnjujejo svoje hobije,” pravijo v centru. Starši lahko poiščete primerne spletne strani in jih spravite v mapo med priljubljene, otroka pa na začetku na spletu ne puščajte samega.

Ostanite mirni, pogovorite se

Otroci, starejši od dvanajst let, po podatkih centra že uporabljajo celoten spekter različnih spletnih možnosti in se vse bolje znajdejo v virtualnem svetu. “Vzpostavljati začnejo virtualne stike, s spleta nalagajo glasbo in filme na svoj računalnik. Čas, ki ga otroci preživijo na računalniku, se začne daljšati,” opisujejo.

Starši, ostanite mirni, ne smete se odzvati prestrašeno, težav pa ne smete ignorirati. “Bodite radovedni in otroke povprašajte po njihovem virtualnem raziskovanju. Kadar vas kaj moti, se o tem pogovorite,” svetujejo.

Komentarjev 2
  • Igor Andolšek 00:15 21.november 2012.

    kreteni, vseh kretenov....prav rad bi videl vse te " novinarje " ( včasih je bil to cenjen poklic...), ki pišejo vsakodnevno te zgodbice !!!

  • Kevin Kiret 18:05 20.november 2012.

    žurnalovci... dajte no mir... mater ste kreteni...