Magazin
33 ogledov

Na zmenek brez nasvetov

Je ključ do uspeha spontanost? (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Ljubezen v resničnem življenju nikoli ne teče tako gladko kot v filmih, priročniki za zmenke in ljubezenski nasveti pa vse skupaj le še poslabšajo, pravi nemalo psihologov.

Knjige za samopomoč, ki predstavljajo "pametne stavke za osvanjanje, psihološke igrice in manipuliranje z govorico telesa v resnici otežijo iskanje sorodene duše," pa poudarja znana londonska psihologinja Petra Boynton, strokovnjakinja za seks in razmerja, ki s svojimi izjavami neredko razburja v britanskih medijih. In samskim obeh spolov polaga na srce, naj se namesto na knjige za samopomoč raje osredotočijo na zabavo in "biti, to kar sem".

"Neznanstveno govoričenje"
Boyntonova je pred dnevi na Britanskem znanstvenem festivalu v Birminghamu nedavno raztrgala večino nasvetov, ki jih ponujajo "vodniki za zmenkanje" in knjige za samopomoč ter jih označila za "neznanstveno prazno govoričenje". "Govorijo 'znanost je odkrila', 'biologija pravi' in podobno. A nikoli ne povedo, katera znanost je to pokazala. Način, kako vse skupaj predstavijo bralcem, pa je retoričen. Ni znanosti, ki bi podpirala to, kar trdi večina knjig za samopomoč." Petra Boynton je javnost razburkala že pred desetimi leti, ko je močno skritizirala uspešnico iz druge polovice devetdesetih let prejšnjega stoletja The Rules: Time-Tested Secrets for Capturing the Heart of Mr. Right (Pravila: Preizkušene skrivnosti za osvojitev srca gospoda Pravega), ki so jo po svetu prodajali v milijonskih izvodih.

Z nasveti nad nasvete
No, tudi Boyntonova ponuja svoje nasvete, ki pa naj bi bili precej drugačni od tistih v knjigah za samopomoč (pa so res?). Kaj neutrudnim in neredko nervoznim iskalkam partnerja svetuje in katere osvajalske mite, "pravila" razbija Petra Boynton?

  • "Živijo, kako si?" To je najbrž najboljši stavek za začetek. Če preveč razmišljate o tem, kakšen vtis boste naredili in kako boste izrekli prvi stavek, lahko vse skupaj hitro izpade kot načrtovano in puhoglavo. Moški na "pametne osvajalske stavke" tako ali tako ne padajo ravno. 
  • Ni prav koristno, če je v osvajanje/spozanavanje vključeno veliko igranja, poziranja in/ali branja govorice telesa. 
  • Žensko "skrivno" pogledovanje občudovanega izbranca se lahko hitro sprevrže v polomijo, saj redko ostane neopaženo.
  • "Ne kličite prva, ne odgovarjam na njegove klice, delam se, da sem težko osvojljiva trdnjava." Pozabite na takšno taktiko. Moški bodo odnehali.
  • Pudarjanje bokov in prsi ni nujno (samo) namigovanje na plodnost.


Če se sprašujete, zakaj Boyntonova trmasto kritizira knjige za samopomoč, nasvete pa ponuja tudi sama, niste edini. V revijah in na spletu pa bo ljubezenskih nasvetov in "nasvetov" zagotovo vedno mrgolelo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.