Magazin
8 ogledov

Nagradili plesne ustvarjalce

Naslov državnega prvaka v latinskoameriških plesih sta osvojila Jurij Batagelj i Žurnal24 main
Plesna šola Urška in zavod Media ples sta tudi letos združila moči in v soboto, 18. aprila, na Gospodarskem razstavišču slovenskim plesnim ustvarjalcem podelila nagrade povodni mož.

Za življenjsko delo je bila nagrajena "legenda slovenskega sodobnega plesa" Jasna Knez, povodne može so prejeli še Igor Jelen - Igy ter Rosana Hribar in Gregor Luštek. Zavod Media ples je povodne može za leto 2008 podelil ustvarjalcem, ki so jih izglasovali gledalci oddaje Parada plesa. Knezova, plesalka, koreografinja in pedagoginja, je znana po tem, da je "sodobni ples alfa in omega njenega plesnega izraza". "Po spletu okoliščin je pristala v Afriki in spoznala afriški in orientalski ples. Glavnina današnjih slovenskih orientalk se z veseljem pohvali, da jih je prav Jasna navdušila za ta plesni stil," piše v utemeljitvi nagrade.

 

Batagelju in Štrukljevi naslov državnega prvaka

Prvič v plesni karieri sta naslov državnega prvaka v latinskoameriških plesih osvojila Jurij Batagelj in Jagoda Štrukelj. Vseh sedem slovenskih sodnikov jima je v vseh petih plesih soglasno dosodilo prvo mesto. Skupaj z drugouvrščenima Miho Vodičarjem in Nadjo Bičkovo bosta Slovenijo zastopala na evropskem prvenstvu v Nemčiji.

Gledalci oddaje Parada plesa so za naj plesno osebnost leta 2008 izbrali koreografa, pedagoga in event menedžerja Igorja Jelena - Igyja, znanega tudi kot vodjo celjskega plesnega teatra Igen. Jelen "vedno razburja tako gledalce in občudovalce svojega dela kot tiste, ki njegovo delo spremljajo z rahlo distanco". Povodnega moža za leto 2008 pa sta prejela še plesalca, koreografa in pedagoga Rosana Hribar in Gregor Luštek za duet z naslovom 10 let. Duet je sicer na koreografskem tekmovanju v Hannovru konec marca prejel drugo nagrado žirije in kritikov.

Povodnega moža za promocijo plesa so v soboto podelili Mestni občini Ljubljana, za življenjsko delo na področju promocije plesa pa sta ga prejela Verena in Drago Šulek. "Sprva kot tekmovalca, kasneje kot plesna pedagoga in trenerja, danes pa kot plesna sodnika in funkcionarja v plesnih organizacijah, sta na svojevrsten način zaznamovala razvoj tekmovalnega in družabnega plesa v Sloveniji," so sporočili iz Plesne šole Urška.

Nagrade povodni mož Plesna šola Urška in zavod Media ples podeljujeta z namenom, da se vsaj enkrat na leto na enem mestu zbere parada slovenskega plesa, ne glede na področje ustvarjanja. Idejna voditeljica projekta je Barbara Nagode Ambrož ob pomoči Barbre Drnač.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.