Magazin
8 ogledov

Nagrajenca Tone Pavček in Taja Kramberger

Tone Pavček je prejel nagrado za zbirko Ujedanke. Žurnal24 main
Na literarnem večeru v celjskem narodnem domu so podelili enajsto Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko.
Tone Pavček je nagrado prejel za pesniško zbirko Ujedanke, Taja Kramberger pa za zbirko Vsakdanji pogovori. Nagrada, ki si jo nagrajenca delita, je 4000 evrov bruto, lavreata pa sta prejela tudi listino Mestne občine Celje.

"Nov, a ves in cel"

Predsednik žirije Samo Rugelj je na prireditvi razglasitev nagrajencev pojasnil z besedami, da je Pavček v Ujedankah izrazito nov, a ves in cel, kakor ga poznamo tudi iz prejšnji zbirk. "Ves je s svojo pesniško erudicijo, mojstrstvom verza in gladkostjo pesniške pisave, cel z vsem svojim silnim vitalizmom, z vero v pesniško besedo in njeno nenadkriljivo lepoto, ves s svojo emotivnostjo, a hkrati z ujedljivo satiro ter z dozorelim spoznanjem o paradoksalnosti sveta in življenja samega," je dejal Rugelj.

Žirija je menila tudi, da neologizem v naslovu Ujedanke že sam po sebi zahteva omejitve v zvrsti in izpovedi, vendar Ujedanke nosijo s seboj tudi neko celovitost, zgrnjenost vsega, kar je Pavček napisal do sedaj. Ujedanke so poleg tega določene z namenom in ciljem. "Pesniku seveda ne pripisujemo namena v semantično banalnem pomenu besede, pač pa v etičnem ter tudi v poetičnem in estetskem smislu. Razgrinja in razgalja namreč vso raznoterost sveta, ki ga kaže skozi galerijo človeških likov, skozi podobe in podobnosti," je poudaril Rugelj.

Uspešno eksperimentiranje
Glede zbirke Vsakdanji pogovori Taje Kramberger žirija meni, da so pogovori heterogena, iz več sklopov sestavljena zbirka, ki ni zavezana enotnemu loku, saj se ti med seboj križajo, prepletajo in tvorijo povezave, ki pokažejo na pozorno obdelavo in notranje, podrobno cizeliranje posamičnih elementov, slik in stavkov.

Po Rugljevih besedah Krambergerjeva uspešno eksperimentira in odkriva nove vsebine, nove predmete ter nove pesniške postopke ali načine konfiguracije tako na ravni jezika kot na ravni zavedanja. "Ne le v krogu osebnega ustvarjanja, ampak poezije nasploh. Gre za novosti, ki tej poeziji udarijo pečat svetovne aktualnosti. Tako v postopkih kot v drznosti izbire aktualnih tem in v pogumu za to, da pove stvari na inteligenten in pretresljiv način, ki ne sledi dominantnim pesniškim trendom, ampak se napaja zunaj, v vsakdanjosti, in se ne boji neposredno odzivati na ljudi, dogodke in stvari iz okolice," je pojasnil Rugelj.

Doslej so Veronikino nagrado, ki je bila letos podeljena enajstič, prejeli: Iztok Osojnik, Aleš Šteger, Josip Osti, Ciril Zlobec in Marjan Strojan, Milan Jesih, Miklavž Komelj, Milan Dekleva, Erika Vouk in Ivo Svetina.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.