Magazin
27 ogledov

Naj izbere le eno sladkarijo

Otrok naj ima možnost, da se odloči za najljubšo izmed ponujenih možnosti. (Foto Žurnal24 main
Preprečite, da bi se obisk trgovine sprevrgel v napad trme in joka.
V trgovino z lastnimi prihranki. Odličen način za to, da otroku pojasnite, kaj pomeni ravnati z denarjem, je, da se skupaj odpravita v nakup igračke ali priboljška, ki si ga bo otrok privoščil z lastnimi prihranki. Tako mu boste lahko najbolje pojasnili, da za tistih nekaj evrov vsega, kar želi, pač ne more kupiti in se lahko odloči za eno izmed stvari v tem cenovnem razredu. Otrok lahko začne varčevati že zgodaj, pazite le, da mu denarja (čeprav gre za majhne vsote) ne poklanjate v zameno za lepo vedenje, saj bi to moralo biti samoumevno.

Otroci, ki še ne razumejo koncepta denarja ali pa so preprosto tako razvajeni, da hočejo imeti vse, kar jim poželi srce, lahko družinski odhod po nakupih spremenijo v pravo nočno moro. Naučite se, kako se izogniti konfliktom.

Dogovorite se že prej
Ne zatiskajte si oči pred težavo in ob odhodu od doma ne upajte, da bo tokrat šlo gladko. "Priporočam, da pred odhodom z malčkom naredite dogovor: lahko vzameš eno malenkost, en poceni izdelek," svetuje strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok Melita Kuhar Pucko.

Vrnite nazaj na polico
Bistven del uspešnega načrta je, da pri njem vztrajate ne glede na to, kaj otrok počne. "Če vaš otrok prinese v nakupovalno košaro kakšen drag izdelek, ki si ga je zaželel, ga prijazno opomnite, da je bil dogovor, da se dovoli poceni izdelek," svetuje Kuhar Puckova. Tako otroku privzgojite tudi občutek za vrednost, ga naučite samostojnega odločanja in se izognete neprijetnostim. "Otrok ima tudi občutek, da je enakovreden in upoštevan subjekt v procesu nakupovanja, zato nima potrebe po izsiljevanju."

Ponudite mu izbiro
Enako ravnajte tudi, če otrok v košaro prinese več izdelkov. Razložite mu, da lahko vzame samo enega, in mu pomagajte, da se odloči med možnostmi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.