Magazin
28 ogledov

Naj oblačenje ne bo bitka!

Smešna kombinacija? Pustite otroku, da sam ugotovi, kakšna oblačila so mu všeč. Žurnal24 main
Starši svoje otroke pogosto dojemajo kot svoje podaljške. Ta pojav je verjetno najopaznejši ravno na področju oblačenja. Smisel vzgoje pa ni narediti lastnega klona, temveč vzgojiti samostojnega otroka.

Ker je oblačenje precej močan način izražanja lastne osebnosti, začenjajo biti nanj pozorni tudi predšolski otroci, ko začnejo pri oblačenju uveljavljati svojo voljo. Tudi če se vam zdi, da vašemu otroku na čelu piše: "Sam sem si izbral obleke," in se vam njegovo izbor ne zdi najbolj posrečen, mu dovolite, da dela po svoje.

Zato da bo oblačenje relativno poceni in da bo pozitivna izkušnja tako za vas kot za vašega otroka, preizkusite katero od naslednjih idej:

• Že od majhnega dovolite otroku, da sam izbira svoja oblačila. Ponudite mu dve do tri možnosti, potem pa naj sam izbere, česa si želi. Tako se bo otrok naučil sprejemati odločitve in bo imel občutek nadzora nad stvarmi.
• Kupujte oblačila, ki so privlačna, udobna in jih je lahko obleči. Tako bo otrok pri oblačenju težko izbral slabo kombinacijo.
• Že od majhnih nog ga spodbujajte, naj se oblači in slači sam. Pridobil si bo večjo samostojnost in se naučil odgovornosti. Za otrokovo samostojno oblačenje boste morali zagotoviti najmanj dodatne pol ure, vi pa se medtem zaposlite s čim drugim in pomagajte le z napotki.
• Otroka vedno pohvalite in ga spodbujajte – tako boste zgradili njegovo pozitivno samopodobo. Tudi če si majčko obleče na napačno stran, mu veselja ne uničite s kritiko. Prava stran majčke bo še prišla.
• Potrudite se, da se bo otrok začel zavedati barv in barvnih kombinacij. Tako boste bistveno izboljšali možni izid pri njegovi lastni kombinaciji. Ko kupujete oblačila, jih kupujte v usklajenih barvnih kombinacijah in jih tako tudi zložite v predal ali omaro.
• Če je za posebno priložnost treba nositi določeno garderobo, otroku že pred dogodkom začnite razlagati, zakaj je to tako pomembno. Dovolite, da pri izbiri blaga ali že narejenih oblačil sodeluje, tako je veliko več možnosti, da se bo na oblačila navezal in jih z veseljem tudi nosil.
• Drugim ljudem se ne opravičujte s: "Sam si izbira oblačila." To pravzaprav ni nikogaršnji problem.
• Otrok naj se sčasoma nauči rabljena oblačila vreči v koš za perilo, pa tudi menjati oblačila za "doma" in "ven".
• Predvsem pa se ne obremenjujte toliko z oblačenjem. Veliko bolj pomembno je, da bo vaš otrok imel pozitivno samopodobo kot pa usklajena oblačila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.