Magazin
29 ogledov

Naj ščetkanje postane zabava

Ščetko lahko otroku predstavite tudi kot pisano igračko, saj se bo tako prej nav Žurnal24 main
Ustna higiena. Pri rednem čiščenju otroških zobkov ne popuščajte.

Vestno ščetkanje zob naj že od mladih nog postane nepogrešljiv del vsakdanjika, zato ne nasedajte otrokovim izgovorom. "Ne opuščajte čiščenja, ker se vam otrok smili in ga nočete mučiti," pravi pedontologinja Lidia Rahne. Ponujamo vam nekaj nasvetov za prijetnejše in učinkovitejše čiščenje otroških zob.

Ščetkajte skupaj
Zgledi staršev zaležejo bolj kot vsaka pridiga. Skupaj z otrokom se odpravite v kopalnico ter si temeljito in z veseljem očistite zobe. Pri tem se čim bolj zabavajte, saj bo otrok ščetkanje tako dojel kot igro. Otroku lahko včasih predlagate, da oščetka vaše zobe, ob čemer se boste zagotovo nasmejali. Majhni otroci, ki si zob še ne znajo ščetkati sami, naj vas najprej opazujejo, nato pa jih vzemite v naročje in zobke očistite še njim.

Otroku začnite čistiti zobe takoj po tem, ko mu zraste prvi mlečni zobek.
Lidia Rahne, pedontologinja
Naj izbere pripomočke
Otroške zobne paste so v najrazličnejših prijetnih okusih, barvah in embalažah, zato lahko izbiro prepustite otroku. Zobne paste za odrasle za malčke nikakor niso primerne. Otroku prepustite tudi izbiro zobne ščetke ali pa mu jo kupite za darilo. Izberite tako z zelo mehkimi ščetinami.

Pozor pred bolečinami
Izgovori so eno, resnične težave pa drugo. Kadar otrok toži nad bolečinami pri ščetkanju ali se začne ščetkanju nenadoma izogibati, preverite, kaj je vzrok. Če težave ne odkrijete sami, obiščite otroškega zobozdravnika.

K pedontologu enkrat letno
Novi zobki ob ustrezni ustni higieni ne potrebujejo veliko zobozdravstvenega nadzora, dovolj bo en obisk pedontologa na leto. Obiski bodo tako osredotočeni le na pregled stanja in naročilo na naslednji pregled. Ti zgodnji obiski so odličen način, da preprečite otrokov strah pred "pravim" zobozdravnikom, zato poskrbite, da bodo čim prijetnejši in se jih skupaj z malčkom veselite tudi vi. Otrok lahko pedontologa obiskuje do tretjega ali četrtega leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.