Magazin
42 ogledov

Naj shodi, ko je pripravljen

Bodite potrpežljivi. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Poskrbite za to, da boste malčku omogočili prve korake brez stresa.

Prvi otrokovi koraki so težko pričakovani, a na srečo in olajšanje mnogih staršev pozen začetek še ne pomeni prepočasnega razvoja, kar je potrdila tudi ameriška raziskava, ki so jo pred kratkim izvedli v otroški bolnišnici v San Diegu. Predstavljamo vam nekaj osnovnih napotkov, ki bodo vašemu malčku olajšali prehod na dve nogi.

Prvi čeveljčki naj bodo udobni. Pri izbiri prvega para čeveljčkov za malčka je najpomembneje, da je obutev dovolj udobna in otroka ne tišči ali se mu sezuva. Samo tako se lahko njegovo stopalo normalno razvija, otrok pa čevljev ne občuti kot nekaj neprijetnega. Pri pogostosti nošenja ne pretiravajte, saj je za otroka najbolje, če je večino časa bos oziroma v nogavičkah. V tem starostnem obdobju mu čevlje obujte le, kadar je treba stopala zavarovati pred vplivi okolja (mraz, mokrota) ali morebitnimi poškodbami.

Pripravite varno okolje
Ko začne otrok samostojno raziskovati okolico in nakazuje na to, da bodo prvi koraki kmalu na vrsti, poskrbite za varnost. Odstranite omarice in manjše predmete, ki bi jih otrok z oprijemanjem in naslanjanjem lahko prevrnil, zavarujte vtičnice in ostre robove. Varno pospravite tudi kable.

Razvoj skozi igro
Krepitev mišic in koordinacijo bo otrok najbolje razvil skozi igro. Poskrbite, da se bo dovolj gibal in odkrival, kaj vse zmore njegovo telo. Poskrbite za igračke, ki mu bodo pri tem pomagale.

Ne prehitevajte
Najbolje je slediti otrokovemu naravnemu razvoju ter upoštevati njegove potrebe in zmožnosti. Pustite mu, da se oklepa vaše roke pri prvih poskusih hoje, in ne silite ga na noge, če tega noče.

Padci so neizogibni
Ne bodite preveč zaščitniški in otroku dovolite, da kdaj tudi pade in se poskuša sam pobrati. Dovolite mu, da sam spozna zakone gibanja in težnosti, saj bo le tako lahko postal res samostojen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.