Magazin
1367 ogledov

Najbolj nore optične iluzije tega leta

Iluzija You tube
To so videoposnetki najboljših optičnih iluzij, ki so bili nagrajeni za najboljšo iluzijo leta.

"The Best illusion of the Year Contest" je natečaj za najboljšo iluzijo leta, kjer iščejo predvsem iznajdljivost in ustvarjalnost. Tekmovalci z vsega sveta so predstavili nove iluzije, mednarodni sodniški senat pa jih je ocenil in omejil. Tu so trije najboljši.

Letošnji zmagovalec je Frank Force iz ZDA z iluzijo z dvojno osjo. Ko gledate posnetek se zdi, da se slika istočasno vrti na navpični in vodoravni osi. Katera je prava?

Haruaki Fukuda, kognitivni znanstvenik s tokijske univerze, je zasedel drugo mesto z iluzijo, s katero lahko vidimo vrstice pik, ki se premikajo tako od zgoraj navzdol kot od leve proti desni. V prvem primeru so pike videti zelene in rdeče, v drugem so videti rumene.

Na tretjem mestu je Iluzija vrtečih se krogov Američanov Ryana E. B. Mruczeka in Gideona Paula Caplovitza iz Visoke šole svetega križa in univerze v Renovi Nevada. Čeprav se osrednji krog vedno premika enako, z enostavnim vrtenje na mestu, spremembe okoli njega povzročajo navpične, vodoravne premike in celo po trikotnem obodu.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.