Magazin
64 ogledov

Najbolj obiskane znamenitosti

Istanbul Žurnal24 main
Kapali čaršija, prepoznaven del starega Istanbula, je po številu obiskovalcev prehitela mnoga evropska in svetovna čudesa.

Kapali čaršija je s svojimi štiritisočimi trgovinicami z lepo obdelanim zlatom, srebrom in usnjem, začimbami, preprogami, svilo in marsičem drugim, pa tudi z orientalskim barantanjem, posebno doživetje. Zato ni nič čudnega, da jo vsako leto obišče vse več turistov iz vsega sveta.

50 svetovnih čudes

Travel and Leisure magazine je na osnovi podatkov Svetovne turistične organizacije objavil 50 svetovnih čudes, ki jih ljudje najbolj pogosto obiskujejo. Istanbulski Grand Bazar oziroma Kapali čaršija, kot bazarju pravijo Turki, se je znašla na desetem mestu seznama, pred vsemi evropskimi in nekaterimi svetovnimi znamenitostmi. Prvih deset mest naj bi zasedle znamenitosti iz Amerike. Na prvem mestu se je znašel slavni newyorški trg Times Square, ki naj bi imel vsako leto 39 milijonov obiskovalcev. 

Kapali čaršijo letno obišče 15 milijonov turistov, znamenito katedralo Notre-Dame 13,6 milijona, skozi muzej Louvre se letno sprehodi 8,5 milijona ljudi, sledi Eifflov stolp s 6,7 milijona obiskovalcev.  Egipčanske piramide letno obišče štiri milijone turistov, v Tadž Mahal pa jih pride le še tri milijone.

Na seznam se je uvrstilo 30 ameriških znamenitosti, šest francoskih, tri iz Hongkonga, dve iz Velike Britanije, po ena pa iz Tajske, Koreje in Kitajske.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.