Magazin
34 ogledov

Najpogostejše napake pri iskanju zaposlitve

Kratko in jedrnato izpostavite svoja znanja in veščine. Žurnal24 main
Tudi vi iščete službo? V nadaljevanju je predstavljenih nekaj najpogostejših napak, ki jih posamezniki naredijo pri pisanju življenjepisov oziroma prijav ali ponudb za zaposlitev.

Pred tem pa je treba povedati, da mora biti vaša prijava na razpisano delovno mesto oziroma ponudba za zaposlitev vedno sestavljena iz dveh delov; tako imenovanega spremnega dopisa, ki ga v primeru javnega razpisa, javnega natečaja ali objave poimenujemo prijava na razpisano (oziroma objavljeno) delovno mesto, v vseh drugih primerih pa govorimo o ponudbi za zaposlitev na določenem delovnem mestu; in življenjepisa (curriculum vitae ali CV).

Ko se prijavljate na razpisano delovno mesto ali ko pošiljate ponudbo za zaposlitev, je najpomembnejše, da se zavedate dejstva, da kadrovik vašo prijavo oziroma ponudbo preleti in se za vas odloči v samo 30 sekundah. Pomembno je torej da prijavo ali ponudbo prilagodite podjetju in delovnemu mestu, za katerega se potegujete. To pa pomeni, da morate še posebej izpostaviti vaše lastnosti, znanja in veščine, za katere menite, da bi bile potrebne na delovnem mestu, za katerega se prijavljate. Bodite kratki, pregledni in udarni!

Predvsem pa bodite pozorni zlasti na naslednje napake, ki se nam ob tem rade pripetijo:

  • slovnične in tipkarske napake;
  • nenatančnost pri opisovanju svojih dosedanjih delovnih izkušenj in dosežkov;
  • dolgovezenje;
  • izpuščanje pomembnih informacij;
  • prevelika zgoščenost informacij;
  • oblikovna enoličnost;
  • napačni kontaktni podatki …

Delovne izkušnje in vaši dosedanji uspehi oziroma dosežki so stvari, ki kadrovike najbolj zanimajo. Posvetite jim največ pozornosti! Opišite jih kratko, a natančno – kje ste delali, koliko časa, na katerem delovnem mestu ali pod kakšnim nazivom in kaj so bile vaše ključne delovne naloge oziroma zadolžitve. Preden se prijavite na razpis ali podate ponudbo za zaposlitev v določenem podjetju, preučite tako podjetje kot celoto kot tudi delovno mesto, ki vas zanima. Na podlagi teh ugotovitev sestavite prošnjo oziroma ponudbo in v njej poudarite zgolj tisto, kar se zahteva, oziroma tisto, za kar menite, da je zaželeno, da ima kandidat, ki se prijavlja. Ob tem ostanite pozorni na to, da se vaš dopis tekoče bere in da ste obdržali rdečo nit. Vaša prošnja ali pa ponudba naj bo dolga približno pol strani A4 formata.

Kot je navedeno že zgoraj, morate spremnemu dopisu priložiti še svoj CV. Za kakršenkoli življenjepis se odločite, naj bo ta primerno oblikovan in zlasti pregleden. Priporočljivo je, da se informacije in podatki podajajo po posameznih sklopih kratko in jedrnato (na primer po alinejah).
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.