Magazin
145 ogledov

Najprimernejša darila za predšolske otroke

Idej za kreativno igro skorajda ne zmanjka. Žurnal24 main
Ste se znašli v zadregi, kaj kupiti svojemu ali drugemu predšolskemu otroku? Ponujamo vam najprimernejša darila, ki mu jih lahko podarite.

Med drugim in petim letom se pri malčku dogaja precej stvari. Pri kupovanju daril imejte v mislih štiri različne vrste igranja: aktivna igra, igra pretvarjanja, kreativnost in učenje.

Aktivna igra
Majhne žogice so odlične za brcanje in metanje, večje pa so zabavne zato, ker se kotalijo in po njih lahko otroci tudi plezajo. Glasbe ni treba le poslušati – lahko se jo uporabi tudi pri korakanju in plesu; zgoščenka z (otroško) glasbo je primerno darilo. Pri treh letih je večina otrok sposobnih koordinacije in posledično tudi vožnje tricikla. Še preden usvojijo kolesarjenje bodo na prvem kolesu navdušeno sedeli in se poganjali z nogami.

Manjša plastična vozila, ki so podobna traktorjem in avtomobilom so prav tako čudovita. Naj vas ne zapeljejo vozila, ki so na baterijski pogon, pa če so še tako prikupna in draga. Bistvo aktivne igre je otrokova aktivnost. V času, ko se vsi posvečamo zdravju in se skušamo izogibati večnemu sedenju, je zadnja stvar, ki jo želite za svojega otroka veselje ob sedenju in premikanju brez kakršnega koli truda.

Igra pretvarjanja
Dvoletniki so odlični oponašalci. Ure in ure lahko ponavljajo vsakodnevne aktivnosti odraslih, kot so kuhanje, oblačenje, vožnja in druge. Dvoletnik obožuje svoj mali pult, na katerem s kuhalnico kuha in meša juho v prazni posodi. Vaša naloga je, da v tej juhi uživate ''Mmmm odlična je!'' in pazite, da je ne polijete.

Predšolski otroci se radi igrajo v skupinah. Oblikujejo skupine ljudi v družine, v nakupovalce v trgovini, v kavboje na divjem zahodu, v stranke v banki in podobno. Vse kar potrebujejo je nekaj starih oblek, ki jih lahko priredite sami ter nekaj pripomočkov, ki bodo simbolizirali posamezne aktivnosti; metla bo najbolj poskočen konj naokoli, prav tako bodo manjši lističi in svinčniki primerni za bančništvo ali kupovanje v trgovini.

Pri kupovanju igrač z risank iz televizijskih zaslonov bodite previdni! Po eni strani so otroci navdušeni, ko se lahko igrajo z najljubšim likom, po drugi strani pa ti vse prevečkrat temeljijo na osnovi bojevanja in nasilja.

Kreativna igra
Za kreativno igro je primerno malo morje pripomočkov, ki so lahko lepa darila: prstne barve, nestrupena obarvana glina in plastelin, svinčniki in barvice, različne nalepke, razne vrvice za pletenje, škarjice in kolaž, lepila in podobno. Ker teh pripomočkov ob redni uporabi kaj hitro zmanjka, jih otroci potrebujejo vedno več.

Igra učenja
Pravzaprav so vse igre igre učenja. Na tem mestu izpostavljamo igrače, katerih namen je učenje. Na prvem mestu so slikanice. Otroci se naučijo novih besed, kasneje pa tudi, kako z besedami oblikujemo stavke, pesmi in zgodbice. Obenem povezujejo tudi otroka in starše. Sama knjiga je zanimiva, a knjiga, prebrana v toplem naročju je čudovita.

Poleg knjig pobrskajte tudi za enostavnimi igrami, pri katerih je potrebno štetje, sortiranje ali iskanje parov. Veliko klasičnih otroških iger temelji na zmagovanju in zgubljanju. Otroci se tekmovalnosti seveda morajo naučiti, naučiti pa se morajo tudi sodelovanja. Primerne so torej igre, ki vključujejo zbiranje in sestavljanje z več igralci. Raje se odmaknite od računalniških iger in risank, ki ga bodo pred zaslonom prikovale ure in ure. Veliko bolje je, če imajo otroci pri igri na voljo žive, tridimenzionalne ljudi, saj se s tem tudi največ naučijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.