Magazin
19 ogledov

Najslabše gre drugorojencem

Prvorojenci so čustveni in ljubosumni, drugorojenci pa se zgodaj naučijo prilago Žurnal24 main
Psihologi so prepričani, da ima vrstni red rojstva velik vpliv na značaj otroka, pozneje pa tudi na kariero in uspeh v življenju.

Že avstrijski psiholog Alfred Adler je opozoril na pomen tega, kateri otrok v družini smo, Michael Grose, ki izhaja iz njegove šole, pa pravi, da se otroci v družini že od samega začetka borijo za čas, naklonjenost in ljubezen staršev. Grose pravi, da zgodovina potrjuje, da starši prvorojencem namenjajo največ pozornosti in se njihovega rojstva najbolj veselijo. Po rezultatih raziskav so prvorojenci zaradi sorojencev nezaupljivi, bolj čustveni in ljubosumni.

Drugorojencem gre najslabše

Darvinistična teorija drugorojencem pripisuje najslabši položaj, saj večinoma živijo v senci starejših bratov sli sester. Drugorojeni otroci so po raziskavah velikokrat prezrti, zaradi česar prijateljstva sklepajo zunaj družine. Grose pravi, da se kljub temu s tem ne obremenjujejo preveč, saj se zgodaj naučijo prilagodljivosti, družabnosti, sklepanja zavezništev in ubiranja srednjih poti, obenem pa se znajo postaviti v katerikoli položaj.

Najmlajši so revolucionarji

Najmlajši otroci zrastejo v "revolucionarje". Številni si izberejo popolnoma drugačno pot kot njihovi sorojenci, saj se s tem izognejo neposrednemu tekmovanju. So ljubljenci v družini, kot odrasli pa velikokrat pričakujejo, da bodo odgovornost prevzeli drugi. Psiholog Cliff Isaacson pravi, da vpliv mesta, ki ga otrok zasede v družini, ni nepremagljiv, saj se z leti lahko naučimo drugačnih odnosov s soljudmi.

Ste rojeni vodja?

  • Veliko ameriških predsednikov, astronavtov in Nobelovih nagrajencev je prvorojencev ali edincev. Njihova značilna poklicna področja so pravo, politika, znanost, računovodstvo. Slavni prvorojenci: Bill in Hillary Clinton, George W. Bush, Sadam Husein, Adolf Hitler, Benito Mussolini, Kylie Minogue.
  • Številni drugorojenci delajo v trgovini, prodaji, modi ali oglaševanju. Slavni drugorojenci: Stella McCartney, Michelle Pfeiffer, princesa Diana, Cindy Crawford, Cate Blanchett.
  • Najmlajši otroci imajo sloves upornika, so večinoma neprilagodljivi in se najdejo v ustvarjalnih poklicih. Slavni najmlajši: Ivana Orleanska, Mahatma Gandi, Charles Darwin, Charlie Chaplin, Johnny DeppHugh Grant.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.