Magazin
47 ogledov

Najuporabnejši tuji jeziki

Preden se odločite za jezikovno šolo, jo dobro preverite. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Jezikovni trendi. Jeziki za večjo konkurenčnost na trgu.

Najuporabnejši tuji jeziki, ki jih uporabljamo v poklicu, gospodarski dejavnosti, pri študijskem in strokovnem izpopolnjevanju, so angleščina, španščina, nemščina, francoščina in italijanščina, ocenjujejo v službi za poklicno orientacijo pri Zavodu RS za zaposlovanje. "Poleg teh velikih jezikov je z vidika intenzivnejšega gospodarskega sodelovanja Slovenije z balkanskimi državami koristno tudi učenje jezikov s tega območja," dodajajo. Kot prednost pri navezovanju poslovnih in osebnih stikov se po njihovem mnenju izkaže tudi znanje manj razširjenih jezikov, kot sta na primer slovaški ali češki, ki sta kot slovanska jezika blizu slovenskemu in se ju zato nekateri lažje naučijo.

Vedno bolj iskani. "Zaradi hitrega gospodarskega razvoja Južne Amerike bi se bilo koristno naučiti špansko in portugalsko," ugotavljajo. Bolj iskano bi po njihovih ocenah lahko postalo tudi znanje ruščine. "Ker Kitajska že igra vlogo velesile, je razumevanje in poznavanje kitajske kulture in jezika pomembno tudi za Slovenijo," pravijo.

Ruščina za farmacevte. "V današnjih časih je treba zelo dobro obvladati angleščino," meni Tajda Pelicon z Gospodarske zbornice Slovenije. Znanje vsaj še enega, še bolje pa dveh jezikov, vsaj sporazumevalno pa je po njeni oceni nuja in konkurenčna prednost, ki bo zagotavljala varno in dobro zaposlitev. "Vsem, ki imajo bolj tehnične poklice, pride prav nemščina, ker je veliko naših podjetij dobaviteljev znanih nemških podjetij," svetuje. Nemščina za začetnike je primerna za vas, če se še nikoli niste učili nemščine. Vsem, ki vidijo svojo kariero v farmacevtski industriji, pa priporoča ruščino,
poljščino in druge vzhodnoevropske jezike. "Delo v Bruslju in Luksemburgu pa bo težko brez francoščine," dodaja. "Z znanjem italijanščine spoznamo bogastvo kulture in je uporabna tudi v turizmu," svetujejo na Zavodu RS za zaposlovanje. "V vsakem primeru velja stari pregovor: Več jezikov znaš, več veljaš," so sklenili. 

Izberite pravo šolo. "Oglejte si spletno stran jezikovne šole, njeno predstavitev, programe in metodo dela," se glasi prvi nasvet Tajde Pelicon z Gospodarske zbornice Slovenije, kako izbrati pravo jezikovno šolo. Po njenih besedah je treba šolo obiskati in se pogovoriti z osebjem ter se pozanimati, kje in kdaj poteka pouk. "Pozanimajte se o dodatni ponudbi šole, kot je na primer knjižnica za slušatelje," priporoča. Pomembno je poznati tudi način oblikovanja skupin in to, ali je šola dovolj velika, da lahko ponuja različne ravni tečajev. "Pozanimajte se, ali imajo učitelji ustrezno izobrazbo in uporabljajo originalne učbenike," pravi. Preverite tudi akreditacijo šole in njene povezave s strokovnimi domačimi in mednarodnimi ustanovami. "Ko primerjate cene, primerjajte enako število ur in ugodnosti," dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.