Magazin
966 ogledov

Največja znamenitost Islandije

Iz globokih termalnih izvirov pod površjem se geotermična morska voda z edinstve
1/42
Žurnal24 main
To, kar je Eifflov stolp za Pariz, je Blue Lagoon za Islandijo. Obiskali smo termalni center v bližini glavnega islandskega mesta Reykjavik in uživali v naravnih lepotah, ki jih ponuja ta skandinavska država.

Modra laguna, ki je tudi v resnici povsem modra, je nastala po naključju, v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Domačini so med namakanjem v vodi odkrili zdravilne učinke vode, bogate s soljo in minerali na kožo in jo začeli uporabljati v zdravstvene namene.

Zdravilni učinki
Leta 2007 so Islandci zdravilišče obnovili in povečali, obiskovalci pa lahko uživajo v modernem hotelu, denar zapravljajo za zdravilne kreme v trgovinah ali pa uživajo v kulinaričnih specialitetah dežele gejzirjev. Danes naravni vrelci pomagajo mnogim bolnikom s psoriazo (luskavica) do ozdravitve.

Na obisk poleti
Naravni termalni bazen leži na mestu, kjer se pod zemljo srečata sladka vode s kopnega in slana vode iz Atlantika. Letno Blue Lagoon obišče več kot 400 tisoč ljudi, ki jih na oddih v toplice na južnem delu Islandije pritegne pravljično modra topla termalna voda, številne savne, masaže in čudovita narava z vulkani, ki obkrožajo zdravilišče. Kopanje je zaradi temperature vode, ki je med 37 in 39 stopinjami Celzija, možno vse leto. Najbolj primeren čas za kopanje sta junij in julij, ki sta najtoplejša meseca, dan pa se sploh ne konča. Konec junija sonce sploh ne zaide, oziroma se nebo za kratek čas le deloma stemni.

Blue Lagoon letno obišče več kot 400 tisoč ljudi. © Grega Prebil

 
Cena
Šest milijonov litrov vode v Modri laguni se nahaja v bližini Grindavika na polotoku Reykanes, le 20 minut vožnje od mednarodnega letališča Keflavik, kjer pristajajo vsa mednarodna letala. Cena vstopnice je odvisna od letnega časa, skupaj s povratno avtobusno vozovnico iz Reykjavika, ki vključuje tako vstop v savne, uporabo masažnega slapa, parne kopeli in tudi uporabo različnih mask za obraz, pa znaša okoli 30 evrov. Cene naravne kozmetike so v trgovinah zasoljene, vendar pa proizvajalec, ki jih izdeluje iz snovi, pridobljene prav v neokrnjeni naravi Modre lagune, zagotavlja zdravilne učinke.

Namig
Za konec še to. Islandija je po strmem padcu svoje denarne valute islandske krone (v primerjavi z evrov je v izgubila več kot polovico svoje vrednosti, še lani se je za 1 evro dobilo 80 kron, danes pa 180), za turiste finančno tako ugodna kot še nikoli prej. Iznajdljivi Islandci so sicer po padcu krone cene turističnih storitev dvignili na prejšnjo raven, je pa zato tako letalska povezava zelo poceni (na Islandijo letita dva islandska nizko cenovna prevoznika) kot hrana v trgovinah in restavracijah, ki je primerljiva s cenami v Sloveniji.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.