Magazin
55 ogledov

Največje napake amaterskih kuharjev

kuhanje Shutterstock
Če radi eksperimentirate in če v prav vsako jed dodate na novo "odkrito" začimbo, še ne pomeni, da ste dober kuhar. Morda delate še katero od najpogostejših napak kuharjev amaterjev.

Radi pripravljate azijsko hrano? Potem naslednjič upoštevajte nasvete kitajskega kuharskega mojstra Johnathana Lawe in se izognite najpogostejšim napakam, ki jih delajo kuharji amaterji. Seveda pa bodo nasveti prišli prav čisto vsem, tudi če prisegate na klasično evropsko hrano.

Uporabljate preveč začimb

"To počne veliko amaterjev. Tudi jaz sem včasih to počel. Ko sem dobil svoje prvo stojalo z začimbami, sem v vsako jed dodal po deset začimb in nastala je zmeda v okusih. Kasneje sem ugotovil, da so pri kuhi veliko pomembnejše od začimb tehnika in kakovostne sestavine, ki dajo okus. Dobra jed ima največ tri ali štiri različne osnovne okuse. In to z začimbami vred!" je za avstralski portal News.com povedal kuharski mojster.

Ponev še ni dovolj vroča

Za pečenje in praženje je zelo vroča ponev nujna. Če uporabljate vok, ga najprej na močnem ognju grejte od pet do sedem minut, šele nato vanj vsujte zelenjavo ali meso.

Med praženjem vedno mešate

"Večina ljudi praženje enači s preprostim kuhanjem, le da pri tem uporabijo višjo temperaturo, a to ni tako preprosto," razlaga Lawa in dodaja, da je največja napaka, ki jo amaterji počnejo med praženjem, ta, da sestavine mešajo s kuhalnico. "Ponev mora biti zelo vroča, vanjo ne dajte preveč sestavin, teh pa ne mešajte s kuhalnico, ampak z 'metanjem' v zrak," svetuje kuhar.

Ne uporabljate termometra

Lawa poudarja, da to napako delajo skoraj vsi amaterski kuharji. Nadzorovanje in ohranjanje točno določene toplote v pečici, med kuho ali med peko v ponvi je pri nekaterih jedeh nujno, saj lahko le tako uspejo.

Med dušenjem dodate preveč vode

Ali vina: "Videl sem že veliko ljudi, ki ne poznajo razlike med kuhanjem in dušenjem, in tako meso ali zelenjavo namesto z le malo tekočine zalijejo s toliko vode ali vina, da živila v njem plavajo in se kuhajo. Tega nikar ne počnite!"

Omakam primešate preveč škroba

"Tudi to počne zelo veliko ljudi, najpogosteje zaradi nepotrpežljivosti. Omake se kuhajo počasi, da se lepo zgostijo. Če vanje vseeno radi dodajate škrob, ga ne dodajte več kot žličko, dve in ga zmešajte s kozarcem vode, a dodajte ga le, če omaka ne vsebuje beljakovin ali katere druge sestavine za zgoščevanje. Če boste dodali preveč škroba, bo omaka neokusna in zrnata. Ko omaki primešate škrob, jo še nekaj časa kuhajte na zmernem ognju."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.