Magazin
21 ogledov

Največkrat slišimo Carmino Burano

Številna klasična dela, ki so se uvrstila na seznam, redno lahko slišimo tudi na Žurnal24 main
Najbolj poslušano delo klasične glasbe je O Fortuna, ki jo je za opero Carmina Burana napisal skladatelj Carl Orff.

Seznam najbolj poslušanih klasičnih melodij so sestavili v Veliki Britaniji, pri tem pa so upoštevali, kolikokrat je bilo dela možno poslušati na radiu, spremljati preko televizije ali na javnih pripreditvah. Upoštevali pa so tudi tiste, ki so glasbo poslušali preko svetovnega spleta.

10 najbolj poslušanih klasičnih skladb:
1. Carl Orff: O Fortuna
2. Ralph Vaughan Williams: Fantasia on a Theme
3. Nikolaj Rimski-Korsakov: Šeherezada
4. Peter Iljič Čajkovski: Trnuljčica (v izvedbi Mikhaila Pletneva)
5. Robert Schumann: Romanca v F-duru Op. 28/2
6. Leo Delibes: Sylvia
7. Sergej Rahmaninov: Simfonija št. 2
8. Gustav Holst: Planeti
9. Peter Iljič Čajkovski: Trnuljičica (v izvedbi Valeryja Gergieva)        10. Robert Schubert: Simfonija št. 5

Tako so sestavili seznam najbolj poslušanih klasičnih del v Veliki Britaniji, takoj za Orffovo O Fortuno v izvedbi  Münchenskega radijskega orkestera pa se je na seznamu znašla Fantazija na temo (Fantasia on a Theme) skladatelja Ralpha Vaughana Williamsa. Tretje mesto je zasedla Šeherezada v izvedbi londonskih filharmonikov skladatelja Rimski-Korsakova.

Popularna kultura z roko v roki s klasično glasbo

Vsem delom, ki so zasedla najvišja mesta pa je skupno to, da se redno pojavljajo v popularni kulturi. O Fortuna je tako množici Britancev znana zato, ker jo lahko med predstavitvijo sodnikov slišijo vsak teden v resničnostnem šovu X Factor. Fantazijo Vaghana Williamsa pa smo lahko slišali v številnih filmih, med drugim v Kristusovem Pasijonu ter v filmu Russela Crowa Gospodar in bojevnik, prav tako pa je vsako leto del televizijskega prenosa veslaške tekme med Oxfordom ter Cambridgom.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.