Magazin
31 ogledov

Namesto klasičnih biometrične savne

1.400 vatov na uro znaša poraba energetsko varčne IR-savne. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Novost sistemi z možnostjo merjenja srčnega utripa in porabljenih kalorij tudi več uporabnikom. Vse bolj v ospredju tudi energijska učinkovitost.

Prihodnje leto bodo na trgu prvi sistemi naprednih savn, katerih največja prednost bo možnost spremljanja utripa in porabe kalorij, zaradi naprednih grelnikov pa tudi možnost nastavitve različnih grelnih območij, je razložila Tajana Tomše iz podjetja MS bazeni, savne in biljardi.
 
Več vrst IR-žarkov
"Z nastavitvijo različnih grelnih območij lahko dosežete različne značilne učinke glede na potrebe različnih uporabnikov," je povedala Tomšetova in dodala: "Bližnji infrardeči (IR) žarki skrbijo za celično zdravljenje, celjenje ran in čiščenje kože, srednji IR-žarki za izgubo telesne teže, lajšanje bolečin in izboljšanje prekrvavitve (pasivna kardiovadba), daljni IR-žarki pa za razstrupljanje, znižanje krvnega pritiska in sprostitev," je še povedala Tomšetova.

Pred nakupom
Izogibajte se akcijam in neznanim znamkam. Posvetujte se s projektantom, ki vam bo pomagal pri pravilni umestitvi savne v prostor ter izbiri zadostne moči grelnikov in velikosti. S tem boste stroške postavitve in porabe energije občutno zmanjšali.

Merjenje v savni in zunaj
Novost predstavlja tudi možnost merjenja in analize življenjskih funkcij, saj lahko prek uporabniških vmesnikov (LCD-monitorjev) v savni ali zunaj nje več uporabnikov spremlja svoj srčni utrip in porabljene kalorije, zunaj savne pa tudi pretečeno ali prehojeno razdaljo. To omogoča še natančnejše spremljanje zdravstvenih učinkov samega savnanja in zvišanje njegove učinkovitosti.

Cene vseskozi konstantne
"Cene savn so v zadnjih nekaj letih dokaj stabilne, čeprav so cene surovinam v tem času poskočile," je dejal projektant Jakob Žula in dodal: "Savne so tudi vedno bolj energijsko učinkovite in zavzemajo manj prostora. Najekonomičnejše IR-savne tako porabijo le 1.400 vatov na uro, kar je v primerjavi s klasičnimi savnami še izpred nekaj let zelo malo."

Več tudi kombiniranih savn
"Vse več je tudi kombinacij finskih in parnih IR-savn za domačo uporabo, saj se ti sistemi cenovno ne razlikujejo toliko od posameznih, obenem pa prinašajo terapevtske prednosti ali učinke vsakega posameznega tipa savne," je pojasnil Žula in pristavil: "Kljub temu kupci še vedno najraje posegajo po IR-savnah, pri katerih pa zaradi enakomernega sevanja IR-plošče izpodrivajo grelnike."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.