Magazin
2617 ogledov

Namigi za nakup sušilnega stroja

sušilni stroj Shutterstock
Časi, ko ste v sušilni stroj lahko dali le bombaž in podobne trpežne tkanine, so mimo. Novi sušilni stroji s toplotno črpalko (imenovani tudi kondenzacijski sušilni stroji s toplotno črpalko) so namreč zaradi drugačnega načina sušenja pri nižjih temperaturah primerni tudi za najobčutljivejše tkanine, prinašajo pa tudi številne druge prednosti.

Investicija se v letu povrne

Zaradi naprednejše tehnologije je primerno višja tudi cena, ki lahko dosega tisoč evrov ali več, vendar se po izkušnjah strokovnjaka, serviserja bele tehnike Jureta Oražma iz podjetja Jurco, investicija hitro povrne (predvidoma v letu do letu in pol), saj stroj porabi izjemno malo elektrike. "Klasičen sušilni stroj ima grelec, ki v dveh urah delovanja porabi od 2 do 2,5 kilovata električne energije, stroj s toplotno črpalko pa jo porabi od 100 do 150 vatov," pojasnjuje Oražem. Po njegovih besedah se bodo položnice za električno energijo ob zamenjavi klasičnega sušilnega stroja za takega s toplotno črpalko izrazito zmanjšale, saj je sušilni stroj največji porabnik električne energije v domačem gospodinjstvu.

Tudi brez mehčalca

Zaradi naprednejše tehnologije sušenja, pri kateri lahko nastavite želeno vlažnost (oziroma suhost) perila ob koncu sušenja, je likanje bistveno lažje, pogosto se vam ga sploh ne bo treba lotiti, perilo pa bo tudi brez mehčalca lepo mehko.

Pred nakupom bodite pozorni na:

  • velikost prilagodite potrebam. Če živite sami, ne potrebujete družinskega sušilnika za deset kilogramov perila;
  • polnjenje zgoraj ali ob strani? Izberite primernega glede na prostor;
  • ne kupite najcenejšega. Nizke cene skrivajo skrite stroške v obliki okvar, hitro potrebo po novem sušilniku in večjo porabo električne energije.
Komentarjev 1
  • Trovlak 14:38 29.januar 2014.

    In predvsem: poskrbite za čim daljšo tovarniško garancijo ali tudi dokupljeno prodajalčevo garancijo ter pri kondenzacijskem bodite pripravljeni, da ga bo potrebno vsaj enkrat letno (odvisno od delovnih ur in tipa sušenega perila) dati očistiti, kar ni priznano s strani ...prikaži več garancijskih pogojev. Stroške čiščenja pa preverite pri vašem najbližjem pooblaščenem serviserju, ker nepoznavalec tega ne bo naredil pravilno in boste samo ob denar, v kratkem času pa se bo napaka zopet ponovila. Z neočiščenim strojem pa tvegate pregretje in okvaro aktivnih delov, kar se zna zopet zaplesti pri garancijskih pogojih, ki jasno navajajo, po kolikih sušenjih se mora stroj pregledati in očistiti.