Magazin
88 ogledov

Namigi za pralni stroj

pralni stroj Shutterstock
V anketi, kjer so ženske spraševali po najpomembnejših izumih, ki so izboljšali njihova življenja, je pralni stroj zasedel tretje mesto. Tokrat preberite namige za vzdrževanje in nekaj zanimivosti.
  • Boben naj bo poln! Do polovice naložen stroj nikakor ne porabi pol manj vode, elektrike in pralnega praška, temveč skoraj prav toliko kot polno naložen. Zato po možnosti zaženite le poln stroj perila.
  • Novost na področju pralnih strojev je uporaba sodobne tehnologije na osnovi pare. Med pranjem perila doteka vroča vodna para, ki že pri nižjih temperaturah odstrani tudi močno umazanijo in madeže, zanesljivo uniči klice ter odstrani vonjave.
  • Po možnosti sušite poln stroj perila, saj porabi manj energije kot dva na pol prazna bobna. Velike kose perila, kot so brisače ali posteljnina, je smiselno obesiti na vrv, saj s tem razbremenite stroj in zmanjšate porabo elektrike. Pri nakupu sušilnega stroja je odzračevalni model varčnejši od kondenzacijskega.
  • Vedno skrbite za čistočo filtrov v pralnem in sušilnem stroju. Perilo bo bolje oprano, pa še varneje je.
  • Izberite pralni prašek na podlagi tega, kako se spaja s kisikom in ali vsebuje encime. Ko pride prašek v stik z vodo, nastane kemična reakcija, začne se peniti, s tem pa omogoči mehurčkom kisika, da napadejo madeže. Encimi napadejo beljakovine in maščobe. Cenejši praški velikokrat vsebujejo belila in so za oblačila manj blagodejni, zato pred nakupom dobro razmislite. Tekoči detergent je po navadi boljši kot tisti v prahu, ker ga po pranju manj ostane v oblačilih. Toda nekateri pralni stroji, ki se odpirajo spredaj, bolje delujejo s praškom.
  • Če je kdo v družini prehlajen, lahko vodi za izpiranje dodate 1 skodelice limoninega soka, da uničite bakterije.
  • Poskrbite za okolje! Pri visoki temperaturi perite samo, če so oblačila res zelo umazana, sicer pa to sploh ni potrebno.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.