Čeprav si zdaj v vseh letnih časih lahko privoščite na krožniku karkoli, pa se naše babice še vedno
zatekajo k zlatim pravilom, da je na jedilniku tisto, kar v določenem letnem času uspeva. Zlatih
pravil se lahko držite tudi vi, zato septembra na krožniku pripravite nekaj, kar boste našli tudi v
naravi. Tudi to je zdrav način kuhanja.
Jesenski sadeži
Jesen je vsekakor zaznamovana s kar nekaj sadeži, ki jih v svoji kuhinji v teh dneh ne smete
pogrešiti. Najprej je tukaj jabolko, sadež za zdravje. Če imate domače, ste lahko zares srečni, saj
ima sveže utrgano jabolko veliko vitamina C, redno uživanje jabolk pa je odlično za razstrupljanje
organizma. Pektin, ki ga je v jabolku precej, pomaga pri delovanju črevesja, zato jabolka uživajte
samostojno. Takrat bodo vsebovala največ zdravih snovi, dala pa bodo tudi občutek sitosti.
Strokovnjaki pravijo, da so najbolj zdrave kiselkaste sorte jabolk.
Drugi dve vrsti sadja, ki ju jeseni ne gre spregledati, sta grozdje in hruška. Grozdje ima
veliko glukoze, ki poskrbi za takojšnjo energijo, zato je idealno za odpravljanje stresa, poleg
tega pa tudi čisti kri, ureja prebavo in izboljšuje splošno počutje. Tudi hruške so zelo zdrave,
imajo pa tudi bogato zgodovino, saj je znano, da naj bi jih poznali že 3500 let pred našim štetjem.
Kostanj je okus jeseni
Tisti pravi okus po jeseni pa da kostanj, ki ga sicer v tem letnem času lahko kupite na
tržnici. Toda to se ne more primerjati z zabavo, ki jo prinese nabiranje kostanja. Pravijo, da je
kostanj prvak hrane iz narave, saj daje več kot dovolj energije za preživetje. Skuhan ali pečen, v
kruhu ali kar tako, bo jeseni dobro del. Seveda pred domačim ognjiščem, medtem ko se zunaj že
počasi hladi.
Orehi
Hrana za možgane dozori jeseni, ko zunaj že pritisne mraz. Da je oreh zares moč za možgane,
priča že njegova oblika, saj prav zares spominja na človeške možgane. Poleg tega pa nam da še
številne vitamine, med njimi tudi vitamin E, ki varuje krvne žile našega središča za mišljenje in
čustvovanje. Magnezij, ki ga je v orehu prav tako veliko, pa deluje proti stresu.
Beli fižol
Skupno ime za različne vrste dozorelih, posušenih semen z lupino od bele do krem barve, je
beli fižol. Stročnice so zaradi visoke vsebnosti beljakovin, vlaknin in varovalnih snovi primerne
za vegetarijance in so alternativa tudi za tiste, ki se ne odrekajo mesu. Ko ga boste kupovali,
kupite tistega v prosojnih vrečkah, saj boste tako lažje preverili kakovost.
9
ogledov
Narava v kuhinji
Naše babice so kuhale tako, da so porabile tisto, kar je bilo v danem letnem času na voljo. Dandanes temu ni več tako, saj lahko sadje in zelenjavo dobimo čez vse leto, čeprav ju na vrtu ni.