Magazin
216 ogledov

Naravna barvila za pirhe

Naj bodo dekoracije očarljive. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Letos pirhe pobarvajte z naravnimi barvili. Prihranili boste kakšen evro, takšno barvanje pa je zanimivo tudi za otroke, saj bodo spoznali nove možnosti uporabe materialov, začimb in zelenjave.

Rumena s kurkumo. Če želite rumena jajca, jih pobarvajte s kombinacijo rdečega korena in kurkume. Zmešajte tri jedilne žlice kurkume v prahu in tri jedilne žlice naribanega rdečega korenja. Kuhajte 30 minut in ohladite, nato precedite. V ohlajeno tekočino položite še vroča kuhana jajca in jih pustite namakati od 30 minut do ene ure.

Do rdeče s peso ali vinom. Pripravite barvilo iz treh skodelic rdeče pese in litra vode ter dodajte eno jedilno žlico belega kisa. V barvilu na majhnem ognju kuhajte jajca 15 minut in jih pustite stati v njem. Če želite škrlatno rdečo, uporabite malinov sok ali rdeče vino. Jajca kuhajte v vinu ali soku in jih pustite v tekočini, da se ohladijo.

Špinačno zelena.
Špinačo narežite na drobno in vanjo vlijte toliko vode, da jo pokrije. Pustite stati štiri ure, nato špinačo kuhajte 30 minut in pustite, da se ohladi. V ohlajenem barvilu jajca namakajte 30 minut. Namesto špinače lahko uporabite tudi koprive.

Modra z rdečim zeljem. Rdeče zelje narežite na drobno, prelijte ga s toliko vode, da ga pokrije, in kuhajte 30 minut. Pustite stati en dan in precedite. V ohlajenem barvilu jajca namakajte 30 minut. Barvilo iz zelja je temnordeče barve, a jajca obarva modro.

Sestavine
Uporabite svojo domišljijo, pobrskajte po kuhinji in morda boste odkrili novo barvilo. Najpogostejše sestavine, ki bodo zagotovo obarvale jajca, so čebulni olupki, rdeča pesa, rdeče zelje, rdeči koren, špinača, rdeča paprika, začimba kurkuma, žafranika, šipkov čaj, zeleni čaj, kava, borovnice in ne nazadnje tudi vino. Za lesk pirhe premažite s slanino.

Miniintervju z Janezom Dolšakom, vodjo kuhinje Grand hotela Union

Kakšni so letošnji trendi velikonočne kuhinje?
V trendu so naravne barve iz čebulnih olupkov in podobno; z dodatkom bleščic. Vsako leto je kaka sprememba, drugače se skuha šunko, speče potico in obarva pirhe.

Kako lahko pripravimo bolj zdravo velikonočno pojedino?
Pripravimo manj masten kos šunke ali svinjske ribice, ki je narejena hitreje. Odrasli lahko užijemo le nekaj jajc na teden, zaradi holesterola v rumenjaku. Tega lahko tudi izpustimo iz jedilnika.

Kako pravilno skuhamo šunko?
Šunko kuhamo pod vreliščem približno toliko časa, kolikor je težka. Dodamo lovorjev list, rožmarin in fige, ki so izvrsten del nadeva. Okusna je kombinacija slano-sladko.

Imate morda kakšen nasvet za lažje izpihovanje jajc?
V jajce naredimo dve luknjici, večjo spodaj in manjšo zgoraj. To poenostavimo s plutastim zamaškom, v katerega zapičimo iglo, ki le z delčkom gleda ven.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.