Magazin
38 ogledov

Naravna svetloba vedno in povsod

S kombiniranjem več manjših svetlobnih teles in svetlobne cevi lahko vsak prosto Žurnal24 main
S svetlobno cevjo in optičnimi kabli do naravne svetlobe kjerkoli v hiši.

Če v prostor ne morete vgraditi dodatnih svetlobnih odprtin, lahko dovolj dnevne svetlobe dosežete s posebnimi svetlobnimi cevmi oziroma optičnimi kabli.

Tudi na razdalji 15 metrov
Ti so primerni za prostore, v katerih primanjkuje dnevne svetlobe – za hodnik, shrambo, stopnišče in kopalnico. Sistem svetlobne cevi je sestavljen iz sončne kupole, ki prestreza dnevno svetlobo in jo potem po odbojni cevi, dolgi do 15 metrov, prenese do optične leče v prostoru, ki je videti kot navadna luč.

Najgospodarneje je načrtovati ob gradnji. O sistemu razsvetljave notranjih prostorov je najbolje razmišljati ob načrtovanju gradnje, saj je treba predvideti tudi funkcionalnost prostorov in umestitev pohištva. Poznejše spremembe so po navadi drage.

Sveti podnevi in ponoči
"Glede na potrebe je lahko tovrstnih cevi več, za povprečno velik prostor pa zadostujeta ena ali dve. Po vgradnji ni več nobenih obratovalnih stroškov, recimo elektrike," pravi Miša Horvat iz agencije Maga in dodaja: "Prednost je tudi ta, da lahko v cev vgradite varčno fluorescentno sijalko, s katero cev ponoči prevzame vlogo klasične luči, zatemnitvena loputa pa poskrbi, da svetlobo, ko to želite, zastrete."

Svetloba iz več virov
Projektant Jakov Žula pa sončno cev vidi le kot dopolnitev klasične notranje razsvetljave, ki mora biti nameščena tako, da je svetloba čim bolj razpršena in prihaja iz več virov. Izjema so bralne luči, ki so usmerjene in močnejše, dobro pa je tudi kombiniranje ambientalne in neposredne razsvetljave, pravi. To najbolje uredite že pri načrtovanju gradnje. Sicer je pomembno tudi, da je svetloba usmerjena stran od pogleda in prilagojena različnim dejavnostim. Na steno, kjer je televizija, je tako smiselno namestiti pas LED-diod ali varčnih sijalk, ki izboljšajo gledanje, saj zaslon na videz povečajo in približajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.