Magazin
46 ogledov

Narcise in Tolminska korita

Narcise občudujte na Golici. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Tradicionalen praznik narcis z družabnimi igrami, živo glasbo in izborom miss narcis se v Planini pod Golico začne ob 14. uri.

Če si vam še ni uspelo ogledati majskih naravnih znamenitosti, značilnih za Gorenjsko, in snežno belih travnikov na Golici, ki jih obarva na tisoče narcis, je pravšnja priložnost danes.

Narcise le na ogled
Na Gorenjskem narcise poznajo tudi po imenu ključavnice, okrog nastanka imena pa se je spletla zanimiva legenda. Nekoč je bog čebele posvaril, naj ne
nabirajo medu ob nedeljah in praznikih. Ker marljive delavke niso ubogale, je med v narcisah zaklenil, tako da je tik pod prašniki ustvaril bunčice, ki onemogočajo, da bi čebele prosto srkale sladki napoj. So pa po zakonu divje narcise zaklenjene tudi za nabiralce, saj so zaščitene. Toda z očmi se jih lahko naužijete ves maj na nižjih pobočjih pod Golico (Plavški Rovt, Javorniški Rovt), višje na Golici pa cvetijo junija.

Spust s Hudičevega mostu
Če bi radi popoldan preživeli bolj adrenalinsko, pa se lahko odpravite do pravljičnega okolja Tolminskih korit. Tamkajšnja jamarska sekcija ob 15. uri za vse zainteresirane pripravlja brezplačen 60-metrski adrenalinski spust v jamarski maniri s Hudičevega mostu. Zbor je pri okrepčevalnici Korita, kjer bo
poskrbljeno tudi za lačne želodce, vso potrebno opremo pa dobite na prizorišču. Brezplačno vas bodo popeljali tudi na voden enourni ogled Dantejeve (Zadlaške) jame, ki je primeren tudi za otroke, starejše od pet let. Jama, ki naj bi v 14. stoletju za Božansko komedijo navdihnila celo Danteja Alighierija, je dolga dober kilometer in globoka 41 metrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.