Magazin
753 ogledov

Naredite medeno hiško

medena hiška
1/9
Shutterstock
Zdaj je pravi čas, da pripravite pravljično hiško iz medenjakov, s katero boste popestrili praznični dom ali prostor pod jelko.

Medeno hiško bodo z veseljem okraševali otroci, pomagajo pa vam lahko tudi pri pripravi medenega testa in pri risanju šablon.

Predpriprave

Pred pripravo testa na papir narišite šablone – prednjo in zadnjo stran hišice, pa tudi obe stranski strani in dve za streho ter eno večjo za podlogo. Narišete lahko tudi smrečice, živali, ograjo … Kot lepilo in pa tudi za glazuro tik pred uporabo pripravite maso royal icing, saj se zelo hitro suši. Če medenjakov med seboj ne morete zlepiti, masi primešajte še malo sladkorja. Za okraševanje pa boste potrebovali različne pisane bonbončke, lizike, manjše piškote in druge jedilne okraske.

Za medeno testo potrebujete:

- 6 skodelic moke
- pol žličke pecilnega praška in pol žličke sode bikarbone
- 4 žličke cimeta in mletega ingverja
- ščepec soli
- 220 g masla
- skodelico in pol sladkorja
- 2 jajci
- skodelico medu

Testo pripravite tako, da najprej zmešate vse suhe sestavine, dodate jajca, maslo, med in malo vode ter vse skupaj zmešate s pomočjo mešalnika v gladko testo. Pripravljeno testo zavijte v plastično folijo in položite za dve uri v hladilnik. Nato testo razvaljajte pol centimetra debelo, izrežite želene oblike s pomočjo šablon in pecite 15 minut na 180 stopinjah. Spečene medenjake pustite stati vsaj en dan, preden jih začnete oblikovati v hišico.

Za glazuro royal ice potrebujete:

- 450 g sladkorja v prahu
- 3 beljake
- četrtino skodelice vode
- 2 žlici limoninega soka
- po želji tudi jedilne barve

Za glazuro gladko zmešajte beljake, sladkor in vodo, nato pa še limonin sok. Če želite, lahko dodate tudi malo jedilne barve. Če je zmes pregosta, dodajte malo vode, če je preredka, pa malo sladkorja.

Veliko veselja in ustvarjalnosti pri oblikovanju in okraševanju!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.